Ердоган не впевнений, що зможе отримати необмежену владу, - ЗМІ

Ключ до успіху референдуму Реджепа Таїпа Ердогана про зміни до Конституції, які нададуть турецькому президентові практично необмежену владу, — курди й націоналісти

Про це йдеться у статті британського тижневика The Economist, передає Depo.ua.

"Референдум про зміни до Конституції, які нададуть турецькому президентові практично необмежену владу, відбудеться вже через лічені дні. Здавалося б, глава держави має спокійно чекати на перемогу. ЗМІ в Туреччині повністю обеззброєні. Критики, зокрема з його власної партії, бояться висловлювати свою думку. Світська опозиція незграбна і дезорганізована", - йдеться в матеріалі.

Водночас, зазначає видання, Ердоган не впевнений у перемозі 16 квітня. Більшість опитувань свідчать, що голоси "за" і "проти" розділені майже порівну.

"Нині результат залежить здебільшого від двох груп у країні, які давно мріють перегризти горло одна одній: курдів і націоналістів", - пише The Economist.

Видання пояснює, що єдине, що об'єднує курдів і націоналістів, окрім несприйняття нової Конституції, — це страх перед наслідками референдуму. Одні, на південному сході, сподіваються, що голосування "за" спонукатиме Ердогана припинити переслідування опонентів. Інші бояться, що це розв'яже йому руки й репресії посиляться.

Водночас, голосування "проти", пише видання, також таїть у собі ризик. Якщо Ердоган залишиться без бажаних повноважень, то може вдатися до тактики, якою 2015 року повертав собі більшість у парламенті: до атак на осередки РПК, війни риторик із Заходом та дострокових виборів.

Нагадаємо, 21 січня турецький парламент схвалив законопроект про внесення поправок до конституції, що розширюють повноваження президента країни.

Референдум щодо конституційних поправок, які мають посилити владу президента Туреччини Ердогана відбудеться 16 квітня

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme