Наслідки від вибухів в Балаклії могли бути значно серйозніші, – Світлична

Після серії вибухів на складі боєприпасів в Балаклії Харківської області місто поступово повертається до нормального життя

Про це голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична розповіла в інтерв'ю "Обозревателю".

Світлична зазначила, що наслідки катастрофи могли бути набагато серйозніші, оскільки недалеко від складу боєприпасів розташований молокозавод, де знаходилися ємності з хлором та аміаком.

"Це було однією з причин, чому я моментально прийняла рішення про евакуацію людей. Всі державні служби спрацювали на високому рівні - це була дуже масштабна евакуація, понад 20 тисяч людей. Особливо виділю роботу ДСНС та керівництва Балаклійського району", – наголосила вона.

"Головне, що всі знали, як діяти. У нас в області досвідчена команда, а досвід, так би мовити, не остання річ. Як і належить будь-якій адміністративно-територіальній одиниці, на випадок надзвичайної ситуації в районі був розроблений та затверджений план евакуації. Автобуси, точки збору та прийому людей, фахівці, служби, хто куди рухається, хто кого зустрічає, хто що забезпечує – всі знали, що і як робити. Адже йшлося про тисячі життів. Я думаю, що автори диверсії не розраховували на згуртованість та скоординованість дій влади і суспільства", – додала глава ОДА.

За її словами, зараз на місці події працює близько 500 будівельників.

"Ремонтуємо покрівлі та вікна, після чого буде здійснено більш складний капітальний ремонт будівель житлового фонду та соціально-гуманітарної сфери. Перший етап робіт уже забезпечений фінансуванням. На ці цілі з бюджетів різних рівнів уже направлено 112 мільйонів гривень. Потреба більша, і у нас є домовленість з КМУ про виділення додаткового фінансування. На сьогодні вже повністю відновлено газопостачання, електропостачання, водопостачання та водовідведення. У звичайному робочому графіку працюють магазини. Відновили навчальний процес школи. Балаклія повертається до нормального життя", – наголосила вона.

Світлична зазначила, що 29 березня, вже після диверсії в Балаклії, Радою Європи на засіданні в Страсбурзі було ухвалено рішення про проведення Моніторингового комітету Конгресу регіональних і місцевих влад саме у Харкові.

"Це чіткий сигнал довіри до нашого регіону з боку міжнародних партнерів. Це чіткий сигнал з нашого боку всім ворогам: ми нікому не дозволимо зруйнувати мир на нашій рідній землі", – підсумувала вона.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme