UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Жінка поселила вдома двох рідкісних шимпанзе

Двох дитинчат шимпанзе доглядає удома зоолог із кубинської Гавани

Жінка з власної волі допомагає зоопарку виховати мавп рідкісного виду. І робить це уже вдесяте, передає Depo.ua із посиланням на матеріал Нонни Стефанової для 5 каналу.

Дім Марти Льянес із Гавани – типова оселя мами маленьких діток. Гострі предмети сховані, іграшки розкидані, на полицях підгузки і суміш для годування малюків. От тільки хлопчик Анума і дівчинка Ада, що живуть тут, – не людські дитинчата, а шимпанзе.

Марта Льянес розповідає: "Я намагаюся бути мамою-шимпанзе. Вони щось кажуть – я відповідаю. Якщо вони хочуть, щоб стрибала по підлозі, то я намагаюся якось це робити, хоча це вже складно. Але я повинна навчати їх всього, чого можу".

Марті – 62 роки, вона фаховий зоолог, працює у зоопарку Гавани. Виховує шимпанзе більше половини життя, тож Ада і Адума – її дев'ятий і десятий підопічні. Батьки малих – живі, і мешкають у зоопарку. Але ретельно доглядати за малятами їм складно. Тож названа мама піклується про дитинчат майже до двох років. Перепочинок має лише раз на тиждень, коли жінку приходить підмінити на кілька годин інша працівниця зоопарку.

"У нас мала би бути якась резервація для підтримки і догляду за шимпанзе. Якщо на них і надалі полюватимуть, якщо люди будуть знищувати їхнє природне середовище, то за кілька років усі ці тварини просто вимруть", – підкреслює Марта.

Шимпанзе перебувають під загрозою знищення через людську діяльність. Хоча для людини це один із найближчих родичів, із 90% спільної ДНК.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme