В МВФ назвали умови економічного наближення України до ЄС

Зниження рівня корупції в Україні до середнього рівня по ЄС надало б можливість підвищити подушне ВВП країни до 2040 року до 50% від середньоєвропейського і на 20% вище за теперішній

Про це йдеться в дослідженні Міжнародного валютного фонду, оприлюдненому в рамках третього перегляду програми розширеного фінансування EFF для України, передає Depo.ua.

"Отримані результати свідчать про те, що скорочення корупції може суттєво сприяти прискоренню економічного зближення з Європейським союзом", – наголошується в дослідженні.

Вожночас, якщо Україні не вдасться знизити рівень корупції, ВВП на душу населення як і раніше, становитиме лише близько 30% від середнього показника по ЄС в 2040 році. Якщо корупція буде знижена до найвищого рівня, наявного в країнах ЄС, ВВП на душу населення в Україні в 2040 році складе близько 40% від середнього показника по ЄС.

Як приклади скорочення відставання від ЄС вони наводять Польщу, Румунію та Латвію, які у 1992 році починали свій перехід з аналогічного українському рівня ВВП на душу населення, але відтоді пішли далеко вперед.

"Три країни не посідають особливого місця за показниками боротьби з корупцією в ЄС, але є хорошим еталоном, оскільки вони мали такий самий рівень ВВП на душу населення на початку переходу до ринкової економіки..., а в 2015 році в середньому ВВП на душу населення в них утричі вище, ніж в Україні", – констатує МВФ.

Нагадаємо, 3 квітня Рада директорів МВФ схвалила виділення Україні 1 млрд доларів і закликала українську владу для досягнення швидшого і стійкішого зростання прискорити структурні реформи, починаючи з приватизації та розвитку ринку сільгоспземель, та відзначив відсутність конкретних результатів у боротьбі з корупцією.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme