Щоденник "Української весни": 6 квітня 1917 року

У Києві відкрився Національний конгрес

Щоденник "Української весни": 6 квітня 1…

Портал Depo.ua продовжує проект, присвячений подіям Української революції 1917-1921 років, що стала першою масштабною спробою вибороти незалежність.

Одразу зауважимо: у минулому столітті ми встигли змінити календар із застарілого Юліанського на загальноєвропейський Григоріанський. Дати після цього трохи "попливли", тому для позначення тогочасних подій ми використовуємо два стилі - старий і новий. Рівно сто років від дня, про який ми пишемо, виповниться не сьогодні, а на 13 днів пізніше. Ми навмисно робимо цю "помилку", аби календарні дати збігалися. Щоб кожен, хто подивиться на календар, міг заплющити очі і уявити: 100 років тому, в такий же самий день з таким же числом і місяцем на календарі Україна жила іншим, але від того не менш буремним і карколомним життям.

6 квітня 1917 року в Києві розпочалася одна з переламних подій початку революції в Україні - Всеукраїнський національний конгрес. Цей з'їзд був організований Центральною Радою для того, щоб із гуртку київської інтелігенції перетворитися на всеукраїнський представницький орган. Ще одна мета заходу - продемонструвати всім, зокрема владі у Петрограді, що прагнення до автономії України - це не примха невеличкої групи політиків, а бажання народних мас. Нагадаємо, російський Тимчасовий Уряд відкладав питання української автономії "у довгу скриньку", тоді як поляка і фінам фактично відкрив шлях до незалежності.

"Представників мають прислати всі українські організації, політичні, культурні, професійні, територіальні, які приймають домагання широкої національно-територіальної автономії України і всієї повноти політичного і культурного українського життя, себто: організації партійні; товариства культурні, просвітні і економічні; організації робітничі, селянські, військові, духовенства, службовців, молоді всяких шкіл; села, міста і повіти", - йшлося в анонсі з'їзду.

У результаті на Конгрес прибули приблизно 1500 людей зі всіх українських губерній, а а також від українських громад Росії. Захід відбувся у залі київського Купецького зібрання. Тепер у цій будівлі базується Національна філармонія України (Володимирський узвіз, 2). Почесним головою зборів обрали Михайла Грушевського.

На першому дні Конгресу було зачитано кілька доповідей, присвячених федералізації Росії та українській автономії. На завершення делегати одностайно прийняли резолюцію про національно-територіальну автономію у демократичній Російській Республіці та про необхідність дотримання прав національних меншин в Україні, а також прав українців у інших російських регіонах.

На фото: учасники Конгресу сходяться до зали засідань.

Попередній випуск: 5 квітня 1917 року.

Більше про життя в Запоріжжі та області читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme