Гройсман та прем'єри країн Балтії об'єднались проти Росії (ЗАЯВА)

Прем'єр-міністри України, Естонії, Латвії та Литви підписали спільну антиросійську заяву

Документ був підписаний за результатами зустрічі в Києві, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу уряду.

Згідно із заявою, прем'єри домовились про таке:

1. Ми висловлюємо тверду підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

2. Ми рішуче засуджуємо агресію Росії проти України і підкреслюємо, що запроваджені проти Росії санкції мають залишатися в дії до повного виконання Мінських домовленостей та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

3. Ми ніколи не визнаємо спробу анексії невід'ємної частини території України – Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, та вимагаємо від Російської Федерації поважати територіальну цілісність і суверенітет України й повернутися до безумовного виконання своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права.

4. Ми закликаємо міжнародну спільноту продовжувати активні політичні та дипломатичні зусилля для відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах в інтересах стабільності і безпеки всієї Європи.

5. Ми закликаємо Російську Федерацію негайно звільнити всіх громадян України, які незаконно затримані на території Російської Федерації, у тимчасово окупованому Криму й окремих районах Донецької і Луганської областей України, які не контролюються Урядом України.

6. Ми вітаємо прогрес, досягнутий урядом України у проведенні необхідних реформ, важливі кроки, вжиті в енергетичному секторі, реформи судової системи та формування нових антикорупційних органів. Ми вважаємо, що подальша реалізація реформ за постійної міжнародної підтримки має пріоритетне значення. Успішні реформи також необхідні для поліпшення бізнес-клімату та залучення прямих іноземних інвестицій.

7. Ми будемо твердо підтримувати курс України на європейську і євроатлантичну інтеграцію. Напередодні чергового саміту Східного партнерства у листопаді 2017 року у Брюсселі у рамках головування Естонії в ЄС ми підтверджуємо нашу спільну відданість цьому партнерству та підкреслюємо його важливість для стабільності, демократії і процвітання в регіоні, яке також матиме конкретні переваги для наших народів.

8. Ми підкреслюємо необхідність якнайшвидшого прийняття рішень про надання громадянам України безвізового режиму для здійснення короткотермінових поїздок до країн Шенгенської зони.

9. Ми позитивно відзначаємо ефективність застосування положень Угоди про асоціацію щодо Поглибленої та Всеохоплюючої зони вільної торгівлі, переваги якої є очевидними як для України, так і для ЄС. Забезпечення успішної реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є нашим головним спільним завданням. З огляду на це, ми виступаємо за якнайшвидше завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію Україна - ЄС.

10. Ми будемо і надалі продовжувати зміцнювати співробітництво на основі взаємної довіри і поваги, відкритості та всебічної співпраці на благо народів наших країн.

Нагадаємо, сьогодні на зустрічі з прем'єрами країн Балтії глава українського уряду Володимир Гройсман заявив, що на Донбасі орудують близько 40 тисяч бойовиків та 4 тисячі російських регулярних військ.

Також він закликав колег спільними зусиллями вигнати Росію з українського Донбасу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme