UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Астрономи готуються вперше сфотографувати чорну діру

До 14 квітня учені розраховують отримати зображення горизонту подій чорної діри

Так називається межа, перетнувши яку матерія або випромінювання вже не мають шансу повернутися, передає Depo.ua з посиланням на Independent.

Раніше вчені досліджували чорні діри лише за непрямими ознаками, зокрема, з допомогою вимірювання гравітаційних хвиль.

Робота над створенням знімка почалася 4 квітня і триватиме до 14 квітня. Вчені за допомогою телескопа Event Horizon Telescope (EHT) сподіваються провести перевірку фундаментальних теорій фізики чорних дір на прикладі об'єкта в сузір'ї Стрільця.

В основі EHT лежить так звана технологія інтерферометрії з довгою базою, що дозволяє об'єднати в глобальну мережу безліч наземних телескопів, створивши таким чином один гігантський телескоп розміром із Землю. Потужності подібної системи має вистачити для того, щоб заглянути в саме серце Чумацького Шляху і зробити унікальний знімок, нехай і під дуже гострим кутом.

Діапазоном радіоспостереження обраний 1,3-міліметровий діапазон, який, на думку астрофізиків, може просвітити будь-які скупчення газу і пилу навколо чорної діри. До речі, за розрахунками вчених, маса цієї чорної діри перевищує масу Сонця в 20 мільйонів разів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme