Чотири країни побудують найдовшу в світі ГТС

Завдяки новому газогону Ізраіль і Кіпр зможуть постачати блакитне паливо до Європи

Італія, Ізраїль, Греція і Кіпр під час зустрічі у Тель-Авіві 3 квітня домовилися про подальші спільні зусилля для створення найдовшого в світі підводного газопроводу із східного Середземномор'я, який дозволить Ізраілю і Кіпру постачати газ до Європи, повідомляє Depo.ua з посиланням на Український тиждень.

Якщо проект реалізується, то ця ГТС стане найдовшою в світі. Крім того, вона буде простягатися на найбільшій глибині на дні моря від ізраїльського до кіпрського газового родовища, а потім до Греції і Італії. Загальна довжина газопроводу буде становити близько 2,2 тисяч кілометрів. А сама труба буде проходити на глибині 3 кілометрів.

Міністр енергетики Ізраїля Юваль Штайніц сказав, що попередні дослідження підтвердили, що технологічно і фінансово такий амбітний проект цілком реально втілити до 2025 року.

"Ми даємо старт чудовому проекту експорту природного газу зі східного Середземномор'я, в основному з Ізраїля і Кіпру, у Західну Європу, – сказав Штайніц на церемонії підписання угоди.

Водночас проект може зіштовхнутися з сумнівами з боку бізнесу через низькі ціни на газ і політичні ризики. Ізраїль і Кіпр виставляють свої запаси газу як альтернативу російському і північноєвропейському. А це два головних джерела для ЄС на сьогодні. Союз намагається скоротити залежність від російських енергоносіїв, а поклади у Північному морі почали виснажуватися.

Як відомо, Росія сподівається постачати газ в ЄС в обхід України. 10 жовтня 2016 року Росія і Туреччина підписали міжурядову угоду про будівництво газопроводу "Турецький потік" . У грудні 2016 року угоду ратифікував президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme