UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені знайшли докази існування тунелів на Місяці

Вчені знайшли докази того, що 50-метрова яма на поверхні Місяця може бути отвором лавого тунелю довжиною в десятки кілометрів

Нові дані про незвичайний об'єкт на Місяці отримали японські дослідники за допомогою апарату Kaguya, передає Depo.ua з посиланням на Eos.org.

Про існування місячних ям вперше стало відомо в 2009 році з результатів місії NASA GRAIL, тоді на цій ділянці були виявлені гравітаційні аномалії. Нові відомості отримали вже в 2016 році.

Дзюн'їти Харуяма, старший науковий співробітник Японського аерокосмічного агентства (JAXA), повідомив на конференції в Техасі, що за інформацією зі штучного супутника Місяця Kaguya, під вхідними кратерами розташовані порожнини довжиною в кілька кілометрів. Зокрема, дослідження борозен біля ями за допомогою низькочастотних радіохвиль показало, що під борознами знаходяться порожнечі глибиною в кілька кілометрів.

Природа цих порожнин, параметри і спрямованість поки не визначені. Іншими словами, поки невідомо, наскільки простягаються ці тунелі, а також - яка в цих порожнинах поверхню. Однак Харуяма з колегами припустили, що ці тунелі схожі на аналогічні на Землі, тобто "підлога" у них, швидше за все, гладка.

Місячні тунелі повинні були сформуватися в ході вулканічної активності у минулому. Вони являють собою затверділі потоки розплавленої матерії, в середині яких лава висохла. Теоретично, подібні тунелі можуть служити притулком для місячних поселенців, захищаючи їх від космічної радіації.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme