СБУ трясе сервіс YouControl, що збирає досьє на фірми, за рішенням суду

Співробітники СБУ обшукують компанію YouControl, яка формує досьє на українські фірми, через судову постанову про незаконність збору таких даних

СБУ трясе сервіс YouControl, що збирає д…

Про це йдеться на Facebook-сторінці YouControl, передає Depo.ua.

У компанії стверджують, що Їх юриста вже допустили до обшуку в квартирі Мільмана, але в інші місця не пускають досі, заблокована корпоративна пошта.

"Причиною слідчих дій є постанова судді Шевченківського районного суду за статтею 359. "Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації" від 3 березня. Ну що ж, вітаємо еру відкритих даних в Україні!" – зазначили у компанії.

За словами юриста компанії Даніеля Глобу в коментарі "Економічній правді", Служба безпеки України прийшла з обшуками в компанію YouControl через "незаконне використання доступу до відкритих державних реєстрів".

"І в даному випадку йдеться про те, що компанія YouControl незаконно використовує доступ до відкритих державних реєстрів. Ця заява сама по собі є зовсім парадоксальною, бо законом передбачена вільна можливість доступу до реєстрів будь-яких осіб, вільне копіювання, використання і поширення даних", - йдеться в заяві юриста.

За його словами, "це пряма норма закону і не знати цього доволі правовий нігілізм".

Відзначається, що наразі співробітники СБУ хочуть провести обшук і виявити всі носії інформації, на яких нібито містяться дані.

"Що в цій ситуації мене обурює найбільше, так це те, що мене як адвоката не допустили спочатку до проведення слідчих дій у комерційного директора компанії - навіть не дали показати адвокатське посвідчення і договір про правову допомогу, потім ситуація повторилася під час обшуку у директора, і надалі те ж саме повторилося в нашому офісі на вулиці Шумського, 1-Б", - заявляє Глоба.

Нагадаємо, що перші звістки про обшуки в YouControl з'явилися після 10 ранку.

Довідка: YouControl - онлайн-сервіс, що автоматично формує досьє на кожну компанію України, використовуючи інформацію з державних реєстрів.

Основна місія - сприяти створенню прозорого бізнес-середовища та економiчному зростанню України.

Один із напрямків діяльності - боротьба з корупцією: компанія надає вільний доступ до сервісу журналістам та громадським активістам для проведення розслідувань, моніторингів та інших заходів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme