Як "Л-ДНР" опинилися на соціальному дні

На фоні боїв і обстрілів якось на другий план відійшло життя мирних сепаратистів Донбасу. Але там також відбуваються цікаві речі.

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Як "Л-ДНР" опинилися на соціальному дні…

Отож, прогулявшись сторінками сепаратистів в соціальних мережах, Depo.ua сформував власну думку про реальний стан справ на Донбасі, який начебто ніхто не ставив на коліна.

В одній з сепаратистських груп соціальної мережі ВКонтактє днями розігралась нетипова для тих широт драма. В коментарях до посту про святкування чергової річниці анексії Криму Росією одну з користувачок, що називається, "прорвало" і вона написала те, що думає про так звану "народну республіку".

Її підтримала інша жителька Донецька, явно "ватних" поглядів, але не менш явно незадоволена тим, до чого призвів їх сепаратизм. Судячи з усього, вона не так собі все це уявляла.

Поки адміни групи "курили", чи просто перебували в шоці від такого розвитку подій, ситуація продовжувала нагнітатись.

Від повного ігнору адмінів і досить значної кількості лайків, жінки почали втрачати під ногами землю і вдаватися до досить сміливих закликів.

Першим прийшов до тями один з членів даної групи і спробував було висміяти найактивнішу з "бунтівниць". Однак, несподівано для себе він одразу ж наштовхнувся на всезагальне несприйняття та публічне засудження.

Ну а після цього вже підключились і інші користувачі і почали публічно перераховувати всі "досягнення" так званої "народної республіки": і про борги бюджетникам за 2015-й рік, і про пенсії 2600 рублів, і, що найцікавіше, про те, "какую страну потєрялі". Тобто про те, що "такий край" перетворили на полігон і що хто за це відповість.

Далі з'ясувалося, що борги не виплатили ще й за 2014-й рік, що так званий "уряд "ДНР" вішає лапшу по телевізору, а медицина стала дуже дорогою і чомусь дуже платною.

А потім… А потім прийшов адмін і всіх розігнав по кутках.

Менше з тим, написаного ними з головою вистачить для того, щоб скласти повноцінну картину про рівень соціального дна в "ДНР". А тут і новина підоспіла дуже вчасно про те, що у Донецьку спостерігаються серійні пограбування продуктових магазинів. При цьому злочинці вривалися в торгові приміщення, нападали на продавців, забирали гроші з каси, продукти харчування і особисті речі жертв, вбивали свідків, після чого швидко покидали місце злочину.

До речі, це не перший випадок, коли в "ДНР" вбивають за їжу. На початку листопада минулого року у Макіївці підліток жорстоко вбив пенсіонерку заради двох сотень рублів, продуктів, мішка вугілля і домашнього начиння. Вже тоді ми писали, що так звана "влада" так званої "ДНР" за два роки свого безперешкодного правління довела й без того далеко не заможний край до повних злиднів і, що характерно, зупинятись "на досягнутому" не збирається. Як показує розвиток подій – ми не помилились.

Не кращою є ситуація і в так званій "ЛНР". Кілька місяців тому ми вже писали, що в лікарнях катастрофічно не вистачає ліків, через що відкладаються навіть операції, які не можуть бути відкладеними за життєвими показниками. Причому, страждає від цього не лише місцеве населення і безродна шпана з усього колишнього СРСР, яка гордо кличе себе "ополченням", але й кадрові російські військові, які з тих чи інших причин потрапляють до шпиталів.

В інтернатах немає нічого крім круп, макаронів і картоплі. Всі фонди або вичерпані, або розграбовані, або розраховують злиняти під шумок. І це все відбувається на фоні того, що гуманітарні конвої з Росії на територію "республіки" обклали всілякими "законодавчими" обмеженнями.

Паралельно з цим на кожному кроці відкриваються факти дерибану коштів. Так на будівництві моста по вул. Радянська в Луганську загубили гроші на 6 кілометрів дороги, які зберігалися готівкою незрозуміло де. Причому, "загубили" – це офіційна версія.

За словами місцевих, "республіками" шириться відчуття, що або їх доблесне керівництво прокралося, або настали реальні проблеми з фінансуванням (тобто, Росія припинила підкидати грошенят).

Що стосується керівництва "республік", то воно продовжує жити своїм життям і обіцяє "народу", що незабаром все налагодиться. Однак, якими чином це станеться і звідки візьмуться гроші в краї, де практично відсутнє сільське господарство і майже вся промисловість буквально лежить – не повідомляє.

І, що найважливіше, станом на сьогодні немає жодної підстави думати, що ситуація на окупованому Донбасі зміниться на краще. Тому що немає з чого їй покращуватись – навіть металобрухт, і той закінчується.

Отак і живуть горді жителі Донбаса, які думали, що борються з фашизмом, а насправді побороли здоровий ґлузд. Ті самі жителі Донбаса, яких ніхто не ставив на коліна, але які самі незчулись, як опинились у коліно-ліктьовій позі. Як кажуть в таких випадках: "За що боролись…", або: "Будьте обережні – мрії збуваються".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme