Литовські депутати хочуть, аби в ЗМІ було мінімум 50% позитивних матеріалів

Троє депутатів литовського парламенту представили проект закону, який здивував президента Литовського союзу журналістів Дайнюса Радзявічюса і прем'єр-міністра Литви Саулюса Скверняліса

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на DELFI.

Представники Литовського союзу селян і зелених Довіле Шакалене, Зенонас Стрейкус і Робертас Шаркніцкас пропонують передбачити, щоб ЗМІ надавали не менше 50% позитивної інформації, її повинні давати на початку передач або на перших сторінках видань.

Із супровідного акту з'ясовується, що депутатам не подобається, що ЗМІ часто пишуть про корупційні скандали, зловживання службовим становищем, конфлікт інтересів і інших проблемах.

"Домінування негативної інформації на каналах політичної комунікації викликає у суспільства розчарування в установах влади і відстороненість від політичного життя, а також недовіру до ЗМІ і поданої ними інформації", - сказано в документі.

Депутат Шаркніцкас сказав, що депутати тільки хочуть забезпечити захист прав дітей, особливо, коли мова йде про самогубства.

Прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс в коментарі DELFI зазначив, що ні політики, ні інші особи не мають права регулювати зміст ЗМІ.

"Чинний закон про інформування громадськості та кодекс етики інформування литовського суспільства передбачають основні обмеження і принципи, яких повинні дотримуватися ЗМІ. Цих зобов'язань досить, додаткова інтервенція в регулювання роботи ЗМІ надлишкова, непотрібна і незрозуміла", - сказав політик.

Президент ЛСЖ Радзявічюс, почувши про таку ініціативу, спочатку розсміявся, а потім назвав її "театром абсурду".

"Це сфера рівня Конституції. У Конституції чітко записано, що і коли можна обмежувати на законодавчому рівні. Будь-які пропорції або установки - це обмеження людей, редакції або журналістів, які не зможуть говорити про те, як вони бачать світ", - сказав Радзявічюс.

Нагадаємо, що в Україні із "нехорошими" ЗМІ борються інакшими методами – розробляють закон про блокування сайтів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme