Рада ухвалила закон для заочного засудження Януковича і Ко

Сьогодні Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)"

За відповідне рішення проголосували 252 парламентарі, передає Depo.ua.

"Ми зняли найбільш дражливі норми, які говорили і народні депутати і правозахисники. Проте сьогодні в залі і вчора на комітеті виникло ще одне питання, яке включає різні підходи до угод у випадках підозри на участь людини в терористичних організаціях. Тому я би пропонував проголосувати за цей закон, який вже завтра дасть можливість почати в суді 190 справ, зокрема і щодо Віктора Януковича та його оточення, а також включаючи сотні зрадників з Криму, 20 російських високопосадовців. Але я пропонував би зняти із закону слова "терористичні організаці", - сказав перед голосуванням генпрокурор Юрій Луценко.

Завданням закону є удосконалення положень діючого законодавства, які регулюють питання строків досудового розслідування та інших питань, пов'язаних із здійсненням досудового розслідування у розумні строки, спеціального досудового розслідування та судового провадження.

Зокрема, внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими:

- передбачається, що строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не зараховується до загального строку досудового розслідування.

- збільшуться до вісімнадцяти місяців максимально допустимий строк тримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні кримінальні провадження щодо особливо тяжких злочинів.

- допускається можливість продовження до вісімнадцяти місяців строку досудового розслідування у провадженні про особливо тяжкі злочини у спеціальному досудовому розслідуванні, а у виключних випадках, які чітко визначені запропонованою проектом частиною четвертою статті 294 КПК України.

Нагадаємо, що за відповідні зміни виступала Генпрокуратура, яка наполягає, що тільки в цьому разі можна буде так заочно засудити колишнього президента України Віктора Януковича і його поплічників, щоб вони не змогли успішно оскаржити вирок.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme