Польща погрожує зірвати саміт щодо Brexit через скандал із Туском

Польща пригрозила зірвати саміт Євросоюзу з приводу Brexit, якщо головою Європейської Ради переоберуть Дональда Туска

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Радіо. Свобода".

Водночас канцлер Німеччини Ангела Меркель відповіла на спроби заблокувати кандидатуру польського екс-прем'єра Туска, сказавши, що він користується широкою підтримкою і що надання йому другого терміну буде "ознакою стабільності".

Зусилля правого польського уряду від партії "Право і справедливість" щодо скидання Туска, їхього важливого політичного противника, погрожують посилити великий розкол між Сходом і Заходом в Європейському Союзі в той час, коли він намагається продемонструвати єдність напередодні свого 60-річчя.

"Ми проінформуємо наших партнерів (ЄС) про те, що весь саміт перебуває під загрозою, якщо вони змусять голосувати сьогодні щодо Тускова", – сказав польський міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

Нагадаємо, що Вощиковскьий пообіцяв зробити все, щоб це головування не відбулося зараз, бо голосування можна відкласти на 2,5 місяці.

Туск як представник Європейської ради неодноразово критикував Польщу за реформи, які послабили Конституційний Суд і централізували контроль за державними ЗМІ. Польський уряд відкидає критику з Брюсселя як втручання у внутрішні справи країни.

Дональд Туск є президентом Європейської Ради з 1 грудня 2014 року, його повноваження закінчуються в кінці травня.

На саміті ЄС 9-10 березня 2017 року буде вирішено, чи залишиться він ще на один термін. До висунення кандидатури Саріуша-Вольського Туск був єдиним офіційним претендентом на цю посаду, однак ще кілька днів тому у Варшаві заявили про те, що не підтримають чинного голову Євроради.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme