На Закарпатті перший монумент Шевченкові встановив росіянин в угорськомовному селищі

У 1979 році на Закарпатті з'явився перший пам'ятник Шевченкові

На Закарпатті перший монумент Шевченкові…

Про це пише Depo.Закарпаття з посиланням на Zakarpatpost.

Корінний росіянин, колишній мешканець Санкт-Петербурга Юрій Снєтков, відомий наразі, як керівник Закарпатської торгово-промислової палати, встановив монумент Шевченкові в угорськомовному селі Вишково в 1979 році (приміром, в Ужгороді пам'ятник Кобзареві на Народній площі відкрили аж через два десятиліття, у 1999 році).

"Якось, повертаючись увечері з роботи додому, я знайшов у рівчаку обезглавлений пам'ятник. Він зовнішньо нагадував Іоана Предтечу після усікновення. Гадаю, це була статуя Леніна, проте, як вона потрапила до канави досі ніхто не знає. Отже я підібрав скульптуру, обчистив її і вирішив подарувати мешканцям Хустського району. Працівник Василь Остапенко зробив Тарасові голову і прикріпив її до постаменту. Таким чином креативний постамент Шевченкові в селищі гірняків ми прилаштували власними силами та без використання бюджетних коштів", - згадує Снєтков.

Оскільки вишківський пам'ятник у радянські часи мав далеко не кращий естетичний вигляд (як-не-як хтось таки скульптуру викинув), його вирішити пофарбувати у зелений колір. Такий "мистецький штрих", правда, подобався далеко не всім, тож у монументальної споруди невдовзі почалося "друге життя" і період відродження.

Нещодавно біля пам'ятника селищна рада змонтувала чудовий дитячий гральний майданчик, тож наразі діти, бавлячись на лоні природи у затишному парку, не тільки розважаються, але й думають про вічне, споглядаючи скульптурне зображення Кобзаря.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme