Маріупольський напрямок. Чому активізувалися бої під Пікузами (КАРТА)

З Маріупольського напрямку надходять тривожні новини як від офіційних представників, так і від місцевих жителів, які свідчать про загострення

Маріупольський напрямок. Чому активізува…

Традиційно найбільш гарячий Маріупольський напрямок знову виходить на передовиці ЗМІ. Кількість обстрілів і активних дій терористів тут наростає. Так, за останню добу, згідно із повідомленням прес-центру АТО, терористи вели вогонь з танків по Водяному та Лебединському. З мінометів обстрілювали Гнутове, Чермалик, Талаківку, Павлопіль, та Водяне, а з гранатометів і стрілецької зброї – Гнутове, Новотроїцьке, Павлопіль, Водяне та Широкине. Також по Водяному і Широкиному вели вогонь БМП та снайпери.

Окрім цього, бойовики діяли згідно давно обкатаної тактики. За інформацією нардепа і куратора "Інформаційного спротиву" Дмитра Тимчука "північно-східніше Водяного фіксувалася бронегруппа окупантів у складі 2-х танків і 1 БМП-2, яка, маневруючи уздовж фронту, періодично відкривала вогонь по передовим позиціям українських військ".

Також Тимчук повідомляв, що на ділянці між Широкіним і Водяним фіксувався ще один танк і 1 БТР-80 противника, які "відпрацьовували" по позиціях сил АТО під Широкіним. Пізніше також долучилася пара БМП-2. А на ділянці Павлопіль – Широкіно противник, крім використання бронетехніки, неодноразово завдавав масовані мінометні удари, у тому числі з використанням 120-мм і 82-мм мінометів. Під Талаківкою наші позиції обстрілювалися зі 122-мм артилерії.

Жителі окупованих Новоазовська і Саханки у соцмережах писали про вихідні залпи артилерії. Зі сторони ж бойовиків традиційно надходила інформація про обстріл окупованих Пікуз (колишнє Комінтернове), де контузію нібито отримав їхній журналіст.

Варто нагадати, що зусиллями морпіхів і одного з розвідбатів наприкінці січня нашим воякам вдалося взяти у напівкільце Пікузи і впритул підійти до висоти "Дєрзкая". Наразі наступ на цій ділянці зупинився. Армія утримує позиції і Пікузи перебувають під вогневим контролем наших військ. "Дєрзкая" досі залишається ключовим пунктом бойовиків на лінії оборони Азов (колишнє Дзержинське) – Саханка.

За останню добу інформація з Маріупольського напрямку надходила уривчаста. На цій ділянці фронту створений певний інформаційний вакуум, проте місцеві жителі у соцмережах повідомляють про бахи, залпи, причому не тільки з окупованих територій. Зокрема, із Сартани, яка була обстріляна з "Градів" на початку лютого (передмістя Маріуполя) жителі писали, що нібито наші завдають вогонь у відповідь. Бойовики ж у свою чергу повідомили про мінометні прильоти з нашого боку по Саханці та Пікузам. Але перевірити достовірність цієї інформації дуже важко, тому вона може бути як правдою, так і фантазією. Проте, наші воїни, звичайно, відповідають на обстріли бойовиків, відпрацьовуючи виключно по позиціях ворога.

Окрім цього, нещодавно зі сторони терористів також надійшла інформація, яка більше схожа на політ фантазії.

Заступник командувача Корпусом Міністерства оборони "ДНР" Едуард Басурін розповідав в одному зі своїх зведень, що нібито вранці 4-го березня позиції "армії ДНР" за Широкіним були обстріляні з моря — з борту наших прикордонних суден. За словами Басуріна, в 15-хвилинному обстрілі використовувалися дрібнокаліберні гармати і великокаліберні кулемети. Але окрім повідомлень від "ДНР" про цей випадок жодних інших по відкритих та закритих каналах не надходило. Втім, якби це було правдою, то означало б, що війна на Маріупольському напрямку приймає нові риси і наша армія поступово готується до просування вперед.

Наразі ж про рухи на цій ділянці фронту говорити зарано. Степ дуже скоро стане звичайною весняною багнюкою, що ускладнить рух техніки. Сірої зони на Маріупольському вже не лишилося, триватиме позиційна війна з обстрілами. А коли потеплішає і висохне земля, тоді вже можна буде говорити про якісь рухи військ. Наразі ж спостерігається збільшення кількості обстрілів зі сторони ворога з метою нанести нашій армії якомога більше втрат і змусити її відійти від "Дєрзкої" та Пікуз.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme