UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Британія не хоче виплачувати Євросоюзу 60 млрд євро за Brexit

Влада Великої Британії може відмовитися від виплати 60 мільярдів євро Євросоюзу після виходу зі спільноти, а У Брюсселя немає юридичних підстав вимагати їх від Лондона

Про таке йдеться в оприлюдненому в суботу, 4 березня доповіді комітету Палати лордів з питань відносин з ЄС, передає Depo.ua з посиланням на DW.

На думку авторів доповіді, у Лондона немає зобов'язань виплачувати так званий "за рахунок Brexit" в розмірі 55-60 мільярдів євро, розроблений командою Мішеля Барньє, який очолює делегацію ЄС на переговорах щодо Brexit. Цей рахунок передбачає, зокрема, погашення британської частки по виплаті пенсій колишнім чиновникам ЄС, за непогашеними кредитами та за витратами на виведення з експлуатації атомних електростанцій. Барньє очікує, що Лондон буде здійснювати виплати в бюджет ЄС ще в 2019 і 2020 році.

Питання про виплати Лондона Євросоюзу стане важливим чинником на переговорах з Брюсселем.

"У Великій Британії, мабуть, буде сильна правова позиція щодо бюджету ЄС після виходу зі спільноти, і це важлива обставина на переговорах по Brexit на підставі 50-ї статті (Лісабонського договору - Ред.)", - заявила голова підкомітету з фінансових відносин з ЄС Кішвер Фолкнер.

Далі Фолкнер допустила, що британська влада тим не менш виплатять необхідну суму в обмін на певні поступки з боку ЄС. "Уряд (Великої Британії - Ред.) має порівняти фінансові та політичні втрати, пов'язані з такими виплатами, з потенційним прибутком від інших аспектів, які будуть обговорюватися на переговорах", - сказав він.

Такими поступками може стати привілейований доступ Великої Британії до європейських ринків, а також співпраця у сфері правосуддя та безпеки.

Раніше канцлер Австрії Крістіан Керн заявив, що Велику Британію слід змусити заплатити 60 мільярдів євро, коли вона виходитиме з ЄС

Нагадаємо, Палата лордів Британського парламенту схвалила поправки в законопроект про Brexit.

8 лютого Палата громад британського парламенту ухвалила в третьому, остаточному читанні акт, який схвалює приведення в дію статті 50 Лісабонського договору про порядок виходу Великої Британії з Євросоюзу.

7 лютого проти Brexit проголосував парламент Шотландії, але прем'єрка Тереза Мей заявила, що це голосування для Лондона нічого не значить.

Довідка: У Великій Британії 23 червня відбувся референдум з питання виходу країни з Європейського Союзу. Британці вирішували, залишиться Сполучене Королівство у складі ЄС чи ні. За вихід з Євросоюзу проголосували 51,9% учасників референдуму, за збереження членства — 48,1%. Прихильники виходу Великої Британії з ЄС здобули перемогу з перевагою у більш ніж 1 млн голосів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme