Втрати України від блокади Донбасу - 150 млн доларів на місяць

Втрати України в торговому балансі становитимуть не більше 5% валютної виручки або близько 150-170 мільйонів доларів на місяць

Про це заявив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Економічну правду".

За його оцінкою, у 2016 році металургійні заводи, що знаходяться на неконтрольованих територіях, виробили продукцію на суму 1,3 млрд гривень в поточних цінах.

"Також ці підприємства повинні були завезти на свої заводи в ОРДЛО близько 4,4 млн тон руди, яку сьогодні так само можна пустити на експорт. Це в цінах минулого року виходить близько 255 млн доларів, в сьогоднішніх цінах це 350 млн доларів", — зазначив Паращій.

Таким чином, підсумовує він, чистий ефект — це близько 960 млн доларів втрат.

"Щодо вугілля: в минулому році ми мали купити там близько 8 млн тонн вугілля марок А і Т. Припустимо ми будемо добре економити і потреба впаде до 5 млн тонн. У поточних цінах - 100 доларів з доставкою — це буде ще 500 млн доларів", - заявив експерт.

Він припустив, що через ситуацію, що склалася нам доведеться більше імпортувати коксівного вугілля. За його підрахунками, це може ще додати 200-300 млн доларів до втрат.

"Тобто, якщо скласти все, ми виходимо десь на 1,8 млрд доларів чистого ефекту на торговий баланс. На місяць, виходить недоотримання по торговому балансу близько 150-170 млн доларів в поточних цінах. Це зовсім небагато — менше 5% від обсягу товарного експорту за грудень", — додав Паращій.

"До того ж, якщо ціни на сталь/руду не падатимуть, то у нас є шанс наростити експорт в цьому році мало не на 10%", — додав експерт.

Нагадаємо, з 17 лютого в Україні через торгову блокаду Донбасу введений надзвичайний режим в енергетиці, який буде діяти місяць.

1 березня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що блокада Донбасу може призвести до зупинки економічно активних підприємств та звільнення сотень тисяч робітників, а також відключенням тепла і світла.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme