Вчені знайшли дельфінів-наркоманів

Австралійські біологи після спостережень за морськими ссавцями прийшли до висновку, що вони грають з токсичними рибами, бо їх приваблює стан сп'яніння, викликаний отрутою

Вчені знайшли дельфінів-наркоманів…

Про це біолог з Університету Мердок Кріста Нікольсон розповіла в інтерв'ю австралійському виданню WA Today, передає Depo.ua.

Кріста Нікольсон вивчає поведінку китоподібних, стежачи за популяціями, що мешкають у водах естуарії Пив-Харві біля західного узбережжя Австралії. Кілька разів їй доводилося спостерігати молодих дельфінів, які протягом кількох годин "грали" з отруйними іглобрюхими рибами. Останнє з таких спостережень було зроблено 24 січня, коли один із знайомих дослідникам дельфін, знову і знову підкидав роздуту рибу над водою.

За словами Нікольсона, такі приклади відомі і дослідникам, які працюють в інших районах Австралії, а вперше подібна поведінка було зафіксована в 1995 році Лізою Штейнер, яка вивчала пляшконосих дельфінів біля берегів Португалії. Аналогічну сцену можна спостерігати і в документальній програмі ВВС "Дельфіни. Шпигун в басейні" (Dolphins - Spy in the Pod): дельфін, трохи погравши з токсичною рибою, відпускає її на волю.

Багато іглобрюхів містять токсини, найвідомішим і небезпечним з яких вважається тетродотоксин, що володіє нервово-паралітичним дією. Кріста Нікольсон вважає, що малі дози отрути можуть мати наркотичний ефект, який і привертає дельфінів, а також інших високорозвинених морських ссавців. Однак цієї думки дотримуються не всі фахівці. Дельфінів взагалі нерідко помічають за іграми з водоростями, крабами та іншими предметами. Так що і забави з токсичними рибами можуть бути лише грою, позбавленої тяги до сп'яніння.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme