Козир "Донбас Арени". У яку гру бойовики грають з Ахметовим та Україною

Сьогодні бойовики "ДНР" заблокували роботу гуманітарного штабу Ріната Ахметова на стадіоні "Донбас Арена"

Козир "Донбас Арени". У яку гру бойовики…

Інформація, яку спочатку видали українські ЗМІ з посиланням на власні джерела, згодом була підтверджена і в штабі донецького олігарха.

"Озброєні люди заблокували розподільний центр на "Донбас Арені" і пункти видачі Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на тимчасово непідконтрольній Україні території. У Гуманітарного штабу немає достовірної інформації про причини таких дій. Приміщення, інвентар і вся гуманітарна допомога Штабу заблоковані, і волонтери Штабу не мають до них доступу", - йдеться в повідомленні.

Також повідомлялося, що бойовики затримали директора "Донбас Арени" і захопили сьогодні кілька офісів фірм, що належать Рінату Ахметову.

Все це, на перший погляд, легко можна зв'язати із ультиматумом, який бойовики нещодавно поставили офіційному Києву щодо блокади Донбасу.

Вранці, 27-го лютого, ватажки "Л-ДНР" випустили заяву про вимогу від України припинити залізничну блокаду Донбасу, а в разі невиконання вимоги погрожують з 1-го березня ввести "зовнішнє управління" на діючих на окупованому Донбасі українських підприємствах.

До того ж, не так давно так звані "Депутати Народної Ради "ДНР" у другому читанні прийняли поправки в Закон "Про податкову систему", згідно з яким юридичні особи та фізичні особи – підприємці, що не є резидентами, до 1 березня зобов'язані укласти договори з податковими агентами Республіки. У разі невиконання вимоги про укладення договорів з податковими агентами, на підприємствах будуть введені зовнішні адміністрації. Детально про всі колізії з цим Depo.ua вже писав - це справді варто почитати, щоб розуміти ситуацію.

Ми ж не будемо сильно розжовувати тут. Скажемо лише, що мова йде про підприємства металургії та вугільної галузі українського бізнесмена Ріната Ахметова і підприємства, майже 50% частку акцій яких має нардеп Сергій Тарута, а інші акції належать російському бізнесу. До того ж майже усі заводи та шахти вже зупинили роботу через блокування залізниці.

Зрозуміло, що жодні ультиматуми ватажків "Л-ДНР" не діють на блокадників. Більше того, вони не збираються ліквідовувати власні "редути" навіть на заклики керівництва держави Україна.

Але, що ж сталося в Ахметова в "Л-ДНР"? Невже керівництво псевдореспублік, яке досить лояльно ставилося до олігарха всі три роки війни, вирішило притиснути його, відібрати бізнес, переорієнтувати (що нереально на практиці) його на Росію? Або ж сам Ахметов таким чином намагається тиснути на українську владу. Мовляв, подивіться: бізнес віджимають через блокадників, а український бюджет недорахується мільярдів доларів. Робіть щось, люди. Перший дзвіночок - "Донбас Арена".

І саме ось цей перший дзвіночок наштовхує на думку, що все це може бути якоюсь грою. Оскільки, чомусь не Єнакієвський метзавод Ахметова захопили, наприклад, а "Донбас Арену". Стадіон, від якого жодної користі - він стоїть пусткою вже третій рік. Але медіа-вихлоп виходить цілком пристойний.

Втім, цілком можливо, що і самі бойовики вирішили погратися у серйозні наміри і ставлять Ахметову шах, даючи зрозуміти: Або платитимеш податки нам, або бувай здоровий.

В будь-якому разі, варто розуміти, що зовнішнє управління на підприємствах Ахметова аукнеться в "Л-ДНР" масовим безробіттям. Втім, воно і так буде через блокаду Донбасу, внаслідок якої шахти і заводи стоять.

Судячи за все, розв'язка буде зовсім скоро. Слідом за "Донбас Ареною" бойовики чи українська влада мають зробити наступний крок, який може дещо пролити світло на ситуацію. І ми побачимо, чи донецький олігарх придумав власну гру з тиском на українську владу, щоб вона використала силу до блокадників, чи бойовики остаточно вирішили викинути його з Донбасу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme