Турчинов пояснив заковику з воєнним станом

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов, який на початку 2014 року ініціював введення воєнного стану, стверджує, що на той момент забезпечити воєнне становище було практично неможливо

Про це Турчинов заявив в інтерв'ю "Цензор", передає Depo.ua.

"Оголосити воєнний стан і забезпечити воєнне становище – це дещо різні речі. У кінці лютого – на початку березня об'єктивно у нас не було сил і засобів для забезпечення воєнного стану в Криму", – сказав секретар РНБО.

За його словами, на той момент влада готувалася до вторгнення російських выйськ на материкову Україну. "На цей випадок указ про введення воєнного стану у мене був детально відпрацьований і пролежав у теці на столі весь час, доки я виконував обов'язки президента. Тоді, 28 лютого, Рада національної безпеки і оборони не проголосувала за мою пропозицію про введення воєнного стану, але в повному складі підтримала запропонований мною комплекс заходів, спрямованих на екстрене відновлення боєздатності армії, реанімацію силових структур, підготовку мобілізації і оборонних рубежів на півночі і сході України", – зазначив Турчинов.

Він зауважив, що на той момент тільки для підготовки мобілізації Генштабу з урахуванням відновлення фактично повністю знищеної мережі військкоматів необхідно було два місяці. "Час був необхідний і для реанімації повністю зруйнованої системи влади, як у центрі, так і на місцях, а також для наведення ладу в південно-східних регіонах. У цьому комплексі заходів, підписаному мною разом з указом про введення в дію рішення РНБО, я наказував залишилися вірним присязі оточеним військам у Криму, захищати свої позиції в місцях розташування (військові частини, аеродроми, кораблі), у разі необхідності застосовуючи зброю", – розповів секретар РНБО.

Нагадаємо, 10 лютого глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що керівництво України обговорює питання введення воєнного стану в країні, і в разі погіршення ситуації на Донбасі його буде введено дуже швидко.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme