Чому "ватні" ЗМІ злякалися доктрини Порошенка

У Міністерстві інформполітики тепер не зможуть розповідати, що їм не дає працювати відсутність законодавства. Тепер у тандемі зі Службою безпеки співробітники інформаційного міністерства отримують всі можливості, аби зупинити роботу кремлівської пропаганди в Україні

Чому "ватні" ЗМІ злякалися доктрини Поро…

Указ президента Петра Порошенка про введення в дію Доктрини інформаційної безпеки України очікувано викликав істеричну реакцію з боку латентно "ватних" ЗМІ. Особливо цікаво було спостерігати за реакцією газети "Вєсті", яка вийшла з заголовком на передовиці - "Цензура в законі". Для розуміння того, наскільки рішення глави держави зачепило власників видання, наведемо невелику цитату: "У доктрині інформбезпеки, затвердженій президентом, йдеться про блокування сайтів, заборону на критику влади і самоцензуру журналістів. Експерти говорять: прорідять ЗМІ, а Радіо Весті – перша ластівка".

Власне, після такої характеристики з боку газети, яку пов'язують з колишнім міністром доходів та зборів часів Януковича Олександром Клименком, що у 2014 році втік з України і нині проживає в Москві, можна стверджувати: документ точно на часі. За умови реалізації доктрини, держава зможе таки прибрати з українського медіа-простору відверто проросійський пропагандистський продукт.

Згідно з документом, основні функції роботи із забезпечення інформаційної безпеки покладені на Кабмін та Службу безпеки України. Важливо й те, що Міністерство інформаційної політики, до ефективності чиновників якого у суспільства було багато запитань, врешті отримало чітку "нарізку" функцій у сфері безпеки. Йдеться, зокрема, про проведення моніторингу вітчизняного сегменту мережі Інтернет з метою виявлення інформації, поширення якої заборонено в Україні, а також моніторингу загроз національним інтересам і національній безпеці в інформаційній сфері.

Що ж до СБУ, то на неї, окрім спецмоніторингу, також покладається безпосередня протидія "спеціальним інформаційним операціям, спрямованим на підрив конституційного ладу, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, загострення суспільно-політичної та соціально-економічної ситуацій".

Зрозуміло, що під цю доктрину Кабмін повинен напрацювати цілий пакет законопроектів, який має бути ухвалено Верховною Радою. І ось тут українці ризикують побачити, які під гаслом "ми - проти цензури", окремі народні депутати намагатимуться блокувати урядові документи. Про "паплюження" свободи слова заговорять і кишенькові громадські організації, за якими стоять олігархи.

Загалом же, єдина проблема, про яку говорять фахівці, не в самій доктрині, а в тому, що її варто було впровадити раніше. Але, у даному випадку, краще зараз, аніж ніколи…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme