Невидимий фронт. Чим українські ДРГ відзначились на Донбасі (КАРТА)

Диверсійно-розвідувальні групи в умовах гібридної війни відіграють дуже важливу роль, але часто їх причетність до тих чи інший подій важко довести

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Невидимий фронт. Чим українські ДРГ відз…

Depo.ua продовжує слідкувати за подіями у зоні проведення антитерористичної операції. Варто відзначити, що наряду з відкритими боями на тимчасово окупованій території відбуваються й інші важливі речі.

Наприклад, дуже цікава новина надійшла вчора з Ясинуватського району, де внаслідок диверсійної спецоперації майже вся так звана "Донецька народна республіка" була позбавлена можливості користуватись послугами "Lifecell" – як мобільним зв'язком, так і Інтернетом.

"Збій в роботі мобільного оператора "Lifecell" на території "Донецької народної республіки" стався в результаті диверсії українських силовиків на лініях зв'язку" – дружно повідомили так звані "ЗМІ" терористів. І це якраз той випадок, коли їм хочеться вірити.

Також цієї ночі майже синхронно пролунали вибухи на Алчевському металургійному комбінаті (АМК) і на Заперевальній вулиці у Донецьку (східна околиця міста). В Алчевську, за повідомленням місцевих жителів у соціальній мережі Однокласники, вибухнув кисневий колектор. А ось стосовно Заперевальної навіть приблизних даних отримати не вдалося. Єдине, що відомо достеменно – що це були саме вибухи, а не приліт артилерійських снарядів.

Також можна пригадати події у Макіївці, які відбулись трохи раніше. У ніч з понеділка на вівторок одразу кілька джерел з місцевого населення (як у соцмережах, так і у приватній переписці автору), повідомили про кулеметно-мінометні бої на півночі на сході міста.

Просто вдумайтесь в ці слова: кулеметний бій у східному районі Макіїівки! Це не лише за Ясинуватським блокпостом чи навіть за Ясинуватою – це за Донецьком, якщо дивитись з лінії фронту.

Щоправда, тут могла мати місце як перестрілка українських ДРГ з місцевими бойовиками, так і розборки бойовиків між собою. Як би там не було, але ні перша, ні друга версія не набула статусу офіційної. Воно й зрозуміло: факт прориву противника в глибокий тил не красить "доблесних" захисників "ДНР", а міжусобна перестрілка – тим більше.

Крім цього нашим ДРГ дехто приписує також нещодавній вибух у Донецьку. Нагадаємо, що вранці 14 лютого стався вибух в районі ремонтного цеху Донецького казенного заводу хімічних виробів в Куйбишевському районі міста.

До війни це підприємство займалося виробництвом промислових вибухових речовин, спорядженням артилерійських і авіаційних боєприпасів вибуховою речовиною і утилізацією непридатних боєприпасів. А після окупації його підземні сховища були перетворені в склади зберігання боєприпасів, які завозяться з території Росії. Жирна ціль, погодьтесь.

Також українським ДРГ приписують і ліквідації відомих терористичних персонажів. Наприклад, нещодавній підрив джипа у центрі Луганська, внаслідок якого загинув польовий командира "ЛНР", начальник "управління народної міліції" Олега Анащенко.

Ну і не можна не згадати ліквідацію командира бандитського угруповання "Сомалі" Михайла Толстих, більш відомого, як "Гіві", якого 8 лютого підірвали у власному кабінеті в Донецьку. І хоч невдовзі почали з'являтись зізнання "однополчан" терориста про те, що це вони його "прибрали", помстившись таким чином за невміле командування "батальйоном", внаслідок чого були понесені великі втрати, все одно досі багато хто бачить у цій події "слід укроДРГ", або навіть СБУ.

А повідомлення, типу: "у наших хлопців не було тепловізора, тому ДРГ укропів підкралась вночі і вирізала весь блокпост" взагалі звична річ для сепаратистських груп у соціальних мережах.

Отож, як бачимо, диверсійно-розвідувальні групи в умовах гібридної війни відіграють дуже важливу роль, але часто їх причетність до тих чи інший подій важко довести. А з іншого боку – чим менше на них падає підозри, тим краще вони виконують свою роботу. Така вже специфіка професії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme