Депутати звинувачують Коболєва в 3-мільярдних збитках і ініціюють його відставку

Народні депутати парламентської коаліції, що входять у міжфракційне депутатське об'єднання "Депутатський контроль", ініціюють відставку голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва

Більше 20 народних депутатів парламентської коаліції, які входять до міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль", ініціює відставку глави правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу об'єднання.

Політики звинувачують Коболєва у збільшенні тарифів на газ і 3-мільярдні збитки для держави та її громадян від операцій із закупівлею природного газу.

На думку депутатів, "діяльність Андрія Коболєва на посаді голови правління НАК "Нафтогаз України" несе загрозу економіці країни, а також сприяє зубожіння українців". "Саме через неефективне управління Коболєва виросли ціни на газ для всіх категорій споживачів і завдано багатомільярдних збитків - зокрема, в операціях закупівлі газу для України в минулому році", - відзначили політики.

Представник міжфракційного об'єднання "Депутатський контроль" Максим Поляков повідомив, що тарифи безпосередньо залежать від ціни на газ, а Коболєв свідомо не захотів купити газ в Європі у другому кварталі минулого року, коли ціна за кубометр була 180 доларів. Він нагадав, що пізніше "Нафтогаз України" придбав природний газ на 30-40 доларів дорожче. А той період, коли ціни найдорожче.

За його словами, такі дії чиновника привели до необґрунтованої переплати трьох мільярдів гривень з кишені українців.

Крім того, нардепи розповіли про секретні переговори Андрія Коболєва з керівництвом "Газпрому" щодо закупівель російського газу - причому за вищою ціною, ніж це можна було зробити раніше в Європі.

"Представники "Газпрому" неодноразово приїжджали до Києва на переговори з Коболєва", - відзначили депутати. Політики вважають, що проведення переговорів з агресором є неприпустимим.

Нардеп Віталій Купрій провів аналогію з торгівлею вугіллям з ОРДЛО, яка коштувала українцям 10 млрд. грн. збитків.

Депутати звернулися до Володимира Гройсмана та Кабміну щодо термінової перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" та її дочірніх підприємств, а також негайного відсторонення Коболєва з займаної посади. Також вони нагадали, що правоохоронні органи блокують розслідування трьох кримінальних справ по Коболєва.

У свою чергу народний депутат Михайло Головко заявив про зловживання в керівництві ще однієї державної компанії, яку контролює "Нафтогаз" і її керівник - "Укргазвидобування".

За його словами, Державна аудиторська служба чотири рази намагалася провести перевірку фінансової діяльності "Укргазвидобування", але їм це не давали зробити. "Ми вимагаємо від уряду взяти під контроль "Укргазвидобування", усунути її керівництво на чолі з Прохоренко, а саму структуру треба ліквідувати, тому що вони завдають величезної шкоди українській економіці", - сказав він.

Крім того, нардепи обурилися тим "Нафтогазу України" встановив собі необгрунтовано високі зарплати з ексклюзивним соціальним пакетом, який включає різні блага". Заробітна плата керівника НАК "Нафтогаз України" становить до 3 мільйонів гривень щомісяця. Крім того, Коболєв збирався придбати службовий автомобіль за 5 млн грн, але був змушений відмовитися від цього після скандалу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme