Вчені розкрили таємницю загибелі цивілізації ацтеків

Причиною загибелі мільйонів ацтеків в 16 столітті став принесений європейцями сальмонельоз

Такі дані були отримані після аналізу геному останків ацтеків, похованих у Мексиці в розпал страшної епідемії XVI століття, пише Depo.ua з посиланням на Science Alert.

Йоханнес Краузе з Інституту історії людини Товариства Макса Планка і його колеги представили перші ДНК-докази того, що смертельна епідемія невідомої "хвороби коклітцлі" в середині XVI століття була епідемією сальмонельозу.

Експерти проаналізували кістки і зуби 29 осіб з поховань середини XVI століття в Мексиці. Їм вдалося відновити геном штаму Paratyhi C бактерії Salmonella enterica — збудника сальмонельозу. Цікаво, що для європейців ця бактерія не смертельна: навіть при повній відсутності лікування помирає не більше 15% людей, що заразилися. А ось населення імперії ацтеків за час епідемії скоротилося в кілька разів.

У статті німецьких вчених зазначається, що цей різновид сальмонели якщо і не був єдиною причиною масових смертей в 1545 році і далі, то вніс в них істотний внесок.

Відзначимо, що в сучасному світі штам Paratyhi C досить рідкісний, але все ще вражає жителів переважно азіатських і африканських країн.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme