UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Через пташиний грип у миколаївському зоопарку можуть знищити більше 900 крилатих

У зоопарку наразі тривають перевірки та профілактичні заходи: на кону життя 300 птахів-червонокнижників 

Через пташиний грип у миколаївському зоо…

Днями будуть відомі результати повторних аналізів на виявлення вірусу пташиного грипу у павичів, що загинули в Миколаївському зоопарку. Про це Depo.Миколаїв повідомили у міськраді.

У понеділок, 20 лютого, в мерії відбулося чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста Миколаєва, в ході якого обговорювалося питання про випадок виявлення вірусу пташиного грипу на території КУ "Миколаївський зоопарк".

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Олександр Герасіменя нагадав присутнім, що в період з 28 грудня минулого року по 7 січня цього року в зоопарку загинули 9 павичів:

"Тушки загиблих птахів здали в обласну державну лабораторію ветеринарної медицини для проведення аналізів на виявлення вірусу пташиного грипу. Вірус не виявили, після чого 8 тушок знищили в установленому порядку - спалили в крематорії "Центру захисту тварин", ще одну відправили для підтвердження діагнозу в Київ. Столична лабораторія надіслала інформацію про те, що вірус пташиного грипу типу А субтипу H5 в біоматеріалі виділено", - розповів Олександр Герасіменя.

За словами керівника управління НС, за період з 7 січня на території зоопарку падежу птиці більше не було, що дає підстави припускати, що це вірус, занесений великою кількістю диких перелітних птахів, адже на даний момент на ставках зоопарку оселилися більше 300 особин перелітних качок.

Для того, щоб запобігти поширенню вірусу за межі зоопарку, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при міській раді прийняла рішення ввести профілактичний карантин. У лабораторію Києва відправлені повторні аналізи, на території зоопарку проведені заходи з дезінфекції, поновлено роботу дезбар'єрів як для техніки, так і для персоналу. У п'ятницю, 17 лютого, на засіданні обласної протиепізоотичної комісії прийнято рішення дочекатися результатів аналізів і при підтвердженні пташиного грипу в повному обсязі провести заходи з дезактивації території зоопарку.

Заступник начальника управління Держпродспоживслужби в Миколаєві В'ячеслав Бродовський повідомив, що результати аналізів будуть відомі вже у вівторок-середу поточного тижня. Також він повідомив, що відкритим на сьогодні залишається питання про дезінфекцію території зоопарку, а також клінічне обстеження обслуговуючого персоналу:

"Обстеження персоналу прописано, тому що вірус пташиного грипу є зооантропонозним, і люди, що працюють з даними птахами, також можуть заразитися. Якщо у когось будуть виявлені клінічні ознаки, таку людину треба направити на медичне обстеження, а іншим членам колективу проводити вакцинацію, - пояснив заступник начальника управління Держпродспоживслужби.

В'ячеслав Бродовський пояснив, якщо буде хоч одне підтвердження наявності вірусу пташиного грипу, зоопарку доведеться знищити все поголів'я птахів: "Зараз на території зоопарку утримують 931 птаха, з них . В інструкції окремо прописано, що цінні породи птахів при відсутності клінічних ознак захворювання спочатку поміщаються в ізолятор", - повідомив він.

Раніше, у зоопарку Миколаєва пояснили, звідки до них міг "прийти" пташиний грип. Крім павича, який помер ще на початку січня, більше тварин не постраждало.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme