Даєш рекорд-2: Чому закарпатці переконані, що їхнє - "майліпшоє"

У Книзі рекордів Закарпаття зафіксовано понад сотню рекордів

Даєш рекорд-2: Чому закарпатці переконан…

Закарпатці не поважали б себе і не були б справжніми закарпатцями, якби не мали власної книги рекордів. Задумали - зробили. Сьогодні у Книзі рекордів Закарпаття зафіксовано понад сотню рекордів: найдовші, найбільші, найважкодоступніші, найглибші, найширші, наймасовіші.

Та що там казати - в будь-якому селі Закарпаття доводитимуть, що в ньому "майліпше жити, бо майліпші чоловіки, майліпші жони, майліпші землі, майліпші гостини, майліпше похмілля", одним словом, усе - майліпшоє

Найбільший природній міст - "Кам'яна брама"

Поблизу с. Мала Уголька Тячівського р-ну на Закарпатті, в долині Малої Угольки є незвичайна скеля, яка становить собою своєрідний карстовий міст у мармуризованих вапняках юрського періоду, де карстові процеси проклали прохід завширшки 10 і заввишки 3 м. Ця геологічна пам'ятка має не тільки пізнавальне, але наукове значення як оригінальна форма карсту.

Найбільше щеплень на одному дереві

Найбільше щеплень на одному дереві зробив ужгородець Василь Цугорка: на яблуні й груші він зробив, відповідно, 67 і 33 щеплення.Василь Цугорка - заповзятий садовод-городник, котрий і на Сахаліні примудрявся вирощувати у відкритому ґрунті теплолюбні абрикоси, а зараз у себе на дачі успішно культивує японську чудо-ягоду ґумі.

Найвище гірське болото

Найвище гірське болото Закарпаття розташоване в сідловині між полонинами Брескул і Пожижевська на висоті 1800 м. Це субальпійське улоговинне болото у льодовикових карах виникло внаслідок заболочування озер. До таких боліт також належать болота в урочищі Озерному (1750 м) і під горою Бребенескул (1700 м).

Найстаріший злодій Закарпаття

Найстаріша крадійка України -- теж із Закарпаття. В 2013-му, коли новина про чергове затримання Етелли Товт потрапляла в ЗМІ, злодійці на прізвисько "матушка Етуш" було вже під 80. На той час за її спиною було вже чи то 25, чи то 30 років за ґратами, адже вперше вона "попалася" ще на початку 1950-х, а загалом маоа щонайменше 18 судимостей та понад 30 років провела у в'язницях. Матушка Етуш була дуже талановитою "щипачкаю" і, люди кажуть, одного разу примудрилася стягнути гаманця прямо в залі суду. Сама жінка казала, що не красти вже не може, а краде дітям на цукерки. Матушка Етуш буда місцевою знаменитістю, її знав весь Ужгород, включно, зрозуміло, з правоохоронцями.

Найшвидша закрутка голубців

Найшвидша закрутка голубців

У 2009 році, у селі Четові Берегівського району відбувся конкурс на найкращий рецепт та форму голубців. Загалом у селі готують близько 16 видів голубців. У змаганні на швидкість перемогла місцева жителька, яка за п'ять хвилин зуміла накрутити 45 голубців.

Найшвидший закарпатський гриб

Найшвидший ріст серед рослин

Рекорд швидкості росту серед рослин в Закарпатті належить представнику грибів - веселці смердючій, яка зустрічається в карпатських лісах. За 1 хв шапка піднімається на 5 мм - вона росте просто на очах, вдвічі швидше за бамбук.

Перший закарпатський маяк

24 липня 2001 року в Закарпатті було встановлено перший за всю історію Закарпаття діючий маяк. Скульптура "закарпатська Свобода" вагою 4 кг та висотою 30 см була встановлена на Пішохідному мості в Ужгороді під час жартівливого параду Закарпатського флоту.

Найбільший шовдарь у світі

Шовдарь є однією із традиційних та улюблених святкових страв і вже навіть кулінарним символом регіону - він неодмінно є на різдвяному столі та у великодньому кошику, а нині перетворився на етнокультурний символ закарпатців.

"Це - найбільший шовдарь у світі", - каже автор ідеї Павло Чучка. Незвичний пам'ятник із табличкою "Шовдарь із найбільшої української політичної свині" виготовили місцеві майстри із суцільного стовбура старої тополі. Під час встановлення у 2009 році шовдарь важив близько 640 кг, але на морозі трохи втратив у вазі.

Найсолодша весільна сукня

Закарпатський кондитер у 2006 році подарував своїй нареченій весільну сукню із 1,5 тисячі заварних булочок. Цей екстравагантний наряд зробив 27-річний Валентин Штефаньо. Над солодким запашним вбранням вагою понад 10 кілограмів молодий майстер чаклував майже два місяці. Спік 5 тисяч тістечок, з яких вибрав півтори тисячі одинакових за розміром. Потім ночами нанизував їх нитками на прозору білу тканину. Аби точно підігнати розмір, наречена майже щодня приміряла вбрання. 10-ти кілограмову солодку сукню кондитер доповнив прикрасами з карамелі. Намисто, сережки, корону та букет наречений зліпив у переддень весілля.

Найдовший у світі сплав річкою

Угорський плавець-екстремал Полі Гідвейгі у вересні 2006 року проплив річкою Тисою (850 км за 250 годин) від селища Буштино до сербського міста Тіттела. За цей сплав його занесено до книги рекордів Гіннеса

Найдовша футбольна кар'єра

Найдовша футбольна кар'єра – у Івана Гецка, він був зіркою в багатьох командах. І в "Чорноморці", з яким здобув Кубок СРСР, і в ізраїльському "Маккабі", де виборов чемпіонство й Кубок країни, і в львівських "Карпатах", і в "Дніпрі", і в харківському "Металісті". Іван Гецко, встиг пограти як за збірну СРСР, так і вже незалежної України. До того ж, став автором першого гола української збірної у ворота угорців (квітень 1992 року). Двічі ставав "срібним" бомбардиром чемпіонату України, поступаючись в один–два м'ячі Шевченку. Встановив кілька рекордів: автор першого хет–трику чемпіонату України, єдиний футболіст, який двічі забив по чотири голи.

Найглибший колодязь Закарпаття

Найглибшим колодязем Закарпаття визнано криницю Мукачівського замку, споруджену у 1300 році. Її видовбано у скелі разом з крученими сходами, що збігали до рівня води на глибині 85 метрів.

Найбільш сніжне місце Закарпаття

Найбільш сніжним в Закарпатті місцем вважається село Руська Мокра, де сніг лежить у середньому 178 днів на рік, а стійкий сніговий покрив лежить тут протягом 116 днів у році.

Читайте також: Даєш рекорд: Як закарпатці стараються бути "най" і "тільки"

Використано інформацію порталу "Колиба"

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme