Вчені пояснили зв'язок між сексом, наркотиками і рок-н-ролом

Канадські вчені виявили, що за насолоду музикою в мозку відповідають ті ж області, що і за задоволення від наркотиків, сексу або їжі

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Nature.

Вчені з Університету МакГі провели експеримент з 17 добровольцями. Їх попросили вибрати дві композиції, які викликають у них захоплення. Після цього їм вводили або плацебо, або препарат налтрексон, який блокує сприйняття задоволення від їжі, сексу або фармакологічних препаратів.

Потім піддослідним давали послухати улюблену музику, а також дві композиції, які не були їм цікаві. Реакцію добровольців оцінювали по електричній активності лицьових м'язів, що відповідають за посмішку, а також суб'єктивно - добровольці самі формулювали задоволення від музики за 100-бальною шкалою і розповідали про свої відчуття.

Виявилося, що препарат, який, як уже відомо, знижує задоволення від їжі, сексу або наркотиків, точно так само впливає на відчуття музики. Налтрексон зменшував радість від приємних композицій, а самі випробовувані говорили: "Я знаю, що це моя улюблена пісня, але вона не сприймається як зазвичай". Музика, яка спочатку особливих емоцій не викликала, такою ж і залишалася: "Звучить начебто непогано, але не особливо вражає".

Дослідження канадських учених доводить, що насолода музикою має загальну природу з задоволенням від наркотиків, сексу і їжі. Тому фраза "секс, наркотики і рок-н-рол", яка стала популярною завдяки пісні британського рокера Іена Дьюрі, має серйозне наукове обґрунтування.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme