Порошенко хоче долучити Україну до газопроводу через Туреччину в обхід Росії

Президент України Петро Порошенко обговорили з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу приєднання України до Трансанатолійського газопроводу (TANAP), що постачатиме каспійський газ до Європи в обхід Росії

Про це міністр закордонних справ Туреччини заявив під час прес-конференції у Києві, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Вчора ввечері ми з президентом Порошенком обговорювали питання, яким чином Україна зможе взяти участь у реалізації проекту TANAP", - сказав Чавушоглу.

За його словами, політика Туреччини в енергетичній сфері є прозорою, не направленою проти жодної з країн, та націлена на національні інтереси. Саме в цьому ракурсі в Анкарії і розглядають проект газопроводу "Південний потік".

"Туреччина з багатьма країнами підписує угоди, втілює енергетичні проекти для своєї енергетичної безпеки та диверсифікації джерел постачання енергоносіїв. І "Південний потік" має для нас велике значення, ми є учасниками цього проекту. Хоча є також країни, які відчувають дискомфорт від цього проекту", - сказав Чавушоглу.

Він додав, що Туреччина передусім розцінює усі проекти з точки зору забезпечення власної енергетичної безпеки.

"У цьому питанні надзвичайно важливим є саме національний інтерес. Ми в жодному разі не хочемо робити жодних кроків проти будь-якої країни і не розглядаємо питання з цієї точки зору", - додав він.

Нагадаємо, що Газопровід TANAP вартістю 9,2 мілрд дол., передбачає транспортування газу з азербайджанського родовища "Шах Деніз" від грузино-турецького кордону до західного кордону Туреччини, куди блакитне паливо потрапить в 2018 році, а після завершення будівництва газ надійде в Європу приблизно на початку 2020 року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme