UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В Євросуді пропонують видавати гуманітарні візи

Країни-члени Європейського союзу повинні видавати в'їзні візи для людей, щодо яких є серйозні підстави вважати, що в разі відмови їм загрожуватиме катування або нелюдське поводження

Про це йдеться у заяві генерального адвоката Європейського суду Паоло Менгоцці, передає Depo.ua

Адвокат оприлюднив свою думку в справі родини з сирійського Алеппо, якій Бельгія відмовила у видачі віз.

Родина подала запит у жовтні минулого року в посольстві Бельгії в Лівані. Сім'я складається з двох дорослих і трьох маленьких дітей.

Вони заявили, що одного із членів сім'ї один був викрадений озброєною групою, його били і катували, перш ніж відпустили в обмін на викуп.

Сім'я також стверджувала, що вони православні християни і тому є великий ризик, що їх переслідуватимуть за релігійні переконання.

Бельгія відхилила клопотання родини, стверджуючи, що вони явно мали намір залишитися в країні більше, ніж на три місяці, дозволені візою. Крім того, вони заявили, що держави-члени ЄС не зобов'язані приймати всіх, хто опинився в "катастрофічної ситуації".

Генеральний адвокат Суду ЄС вважає, що рішення суперечить законодавству ЄС, зокрема тому, що була порушена стаття 4 (заборона тортур і нелюдського або такого поводження, що принижує гідність) Хартії основних прав Європейського Союзу.

"Генеральний адвокат вважає, що держава-член зобов'язана видавати візи із гуманітарних міркувань в ситуації, коли існує серйозний ризик порушення статті 4 Статуту…Генеральний адвокат не приймає тлумачення візового Кодексу про те, що кодекс просто дає державам-членам право на видачу таких віз. Його позиція заснована як на формулюванні і структурі положень візового Кодексу, так і на необхідності для держав-членів здійснювати свої повноваження, дотримуватися прав, закріплених у Хартії при застосуванні цих положень", - йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що думка генерального адвоката не є обов'язковою для суду.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme