UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Нацменшини Закарпаття кажуть, що виступають не проти української мови, а за мовне розмаїття

В облдержадміністрації за круглим столом обговорили мовні законопроекти, зареєстровані у Верховній Раді України

Нацменшини Закарпаття кажуть, що виступа…

Про це Depo.Закарпаття поінфрмували у прес-службі ОДА.

Участь у заході взяли представники всіх національно-культурних товариств Закарпаття.

Геннадій Москаль детально проаналізував зареєстровані у Верховній Раді мовні законопроекти і виявив у них купу невідповідностей Конституції та законам України.

"Автори законопроектів іноді доходять до абсурду – пропонують, наприклад, зробити мовою театральних спектаклів тільки українську, не враховуючи того факту, що по всій Україні (в тому числі й на Закарпатті) функціонують національні театри. Або хочуть зробити українську мову мовою релігійних обрядів, запровадити обов'язкову сертифікацію кожного громадянина України на предмет володіння державною мовою, видавати дві третини друкованих ЗМІ, у тому числі приватних, державною мовою тощо. Зареєстровані законопроекти вказують на непрофесійність Верховної Ради і ще раз підтверджують той факт, що деякі народні депутати відірвані від реалій і навіть не уявляють, як їхні ініціативи могли би бути застосовані на практиці", – заявив губернатор.

Представники національно-культурних товариств виступили із закликом не допустити звуження прав національних меншин.

"Ми виступаємо не проти української мови, а за мовне розмаїття в Україні" – наголосив один із виступаючих. До речі, всі учасники круглого столу, незалежно від національності, спілкувалися виключно українською мовою.

Слово у відкритій дискусії взяв і представник однієї з громадських організацій, котрий у некоректній формі висловився про присутніх представників національно-культурних товариств і навіть заявив, що відділ національностей та релігій ОДА має очолювати виключно українець за національністю. Однак під час дискусії з Москалем виступаючий зізнався, що жоден із обговорюваних законопроектів (які були предметом обговорення круглого столу) не читав, на пропозицію зустрітися окремо після вивчення цих законодавчих ініціатив не відповів, а після уточнення голови ОДА, що посада начальника відділу національностей та релігій вакантна й пропозицію подати на відкритий конкурс власну кандидатуру, взагалі вийшов із зали.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme