"Дорослі" іграшки виявилися безпечніші за дитячі

Шведські експерти показали, що секс-іграшки містять менше заборонених і токсичних речовин, ніж іграшки для дітей

Шведське агентство з хімічних речовин провело тестування складу 44 зразків секс-іграшок, що надходять у продаж.

Токсичні речовини виявилися лише в одній з них. Це результат, на який, за словами представників агентства, варто рівнятися виробникам і інших товарів, передає Depo.ua з посиланням на прес-реліз, поширений KEMI.

Для фахівців KEMI це стало першим дослідженням представлених на ринку секс-іграшок. В цілому тестування проходили 44 продукти 16 компаній. Серйозні нарікання викликав лише один фалоімітатор, в складі якого хіміки виявили короткоцепочны хлорпарафіни, які вважаються небезпечними для навколишнього середовища, погано розкладаються і, за деякими даними, можуть бути канцерогенними. Варто сказати, що виробник, отримавши повідомлення KEMI, вже відкликав цей продукт з продажу.

Небезпечні речовини зустрічаються в іграшках для дітей в 7 разів частіше, ніж в секс-іграшках

Таким чином, лише близько двох відсотків сексуальних іграшок на шведському ринку містять речовини, заборонені до такого застосування. Для порівняння KEMI наводить цифри по ринку дитячих іграшок, де, як було показано в 2015 році, заборонені з'єднання виявляються у 15 відсотків товарів. У групі електричних секс-іграшок порушень взагалі не зафіксовано, тоді як проведене в 2016 році дослідження ринку недорогих побутових електричних приладів виявило наявність заборонених речовин аж в 38 відсотках зразків.

"Добре, що більшість продуктів пройшло тестування без будь-яких нарікань, хоча секс-іграшки цілком можуть містити небезпечні речовини. Наше дослідження показує, що компаніям, що працюють в інших секторах, варто повчитися у виробників секс-іграшок", - сказала Фріда Ремстрём, інспектор KEMI.

У трьох предметах (секс-іграшках зі штучної шкіри, в тому числі в стрічці для бандажа) відмічено підвищений (більше 0,1 відсотка) вміст фталатів, пластифицируючих агентів. Само по собі це не є порушенням, оскільки їх використання поки не регламентується, але в повідомленні KEMI відзначається, що фталати фігурують в списку кандидатів в "особливо небезпечні речовини", застосування яких в ЄС обмежується. Передбачається, що вони можуть порушувати гормональний баланс і впливати на репродуктивні здібності.

Експерти KEMI попереджають, що присутність фталатів в продукті повинен позначатися на його етикетці. Також були винесені зауваження і чотирьох іграшок із заявленим антибактеріальним ефектом. На їх упаковках повинні помістити пояснення, які саме речовини забезпечують цей ефект.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme