Ситник: Відсутність у НАБУ права "прослушки" нардепів - анекдот

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що відсутність у детективів права прослуховувати народних депутатів - це "анекдотична ситуація, яку терміново потрібно змінювати" 

Про це в інтерв'ю газеті "Голос України" повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, передає Depo.ua.

"У нардепів досі є абсолютний імунітет. Це не просто неможливість притягнути їх до кримінальної відповідальності без згоди Верховної Ради, неможливість арешту чи навіть домашнього арешту. Стосовно народного депутата не можна проводити негласні слідчі дії — у тому числі й прослуховування. Виникає трохи анекдотична ситуація — ми повинні сходити у Верховну Раду і спитати: "Можна ми прослухаємо народногого депутата?" І той депутат сидітиме в залі й голосуватиме проти. Цю ситуацію потрібно кардинально змінювати", - сказав він.

Директор НАБУ також додав, що тйого відомство наразі відкрило низку проваджень стосовно народних депутатів.

"В нас є провадження стосовно народних депутатів. Але поки що обійдемо цей імунітет. Це займає час, ресурси і знову-таки в підсумку отримуємо невдоволення суспільства. Зараз зареєстрували низку проваджень за результатами аналізу е-декларацій, є й окремі справи щодо депутатів, які стосуються корупційних схем", - додав Ситник.

Нагадаємо, в Європейському союзі вважають доцільними надання Національному антикорупційному бюро України проводити прослуховування підозрюваних.

У тексті меморандуму з Міжнародним валютним фондом було зазначено, що до кінця листопада 2016 року НАБУ має бути надано право самостійно проводити прослуховування і проводити слідчі дії під прикриттям.

Голова спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький ще влітку просив депутатів схвалити законопроект, який дозволить Національному антикорупційному бюро здійснювати прослуховування незалежно від СБУ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme