Вчені зрозуміли механізм еволюції злоякісних ракових пухлини

Японські вчені з Університету післядипломної освіти в області перспективних досліджень (префектура Канагава) виявили схожість у механізмах еволюції ракової пухлини і цілої популяції окремих організмів

Про дослідження повідомляє "Lenta.ru", передає Depo.ua.

Ракова пухлина виростає з однієї-єдиної клітини, однак її генетичний склад може змінюватися через спонтанні мутації. В результаті утворюється кілька субпопуляцій клітин, що відрізняються одна від одної алелями (варіантами генів). Одні мутації є драйверними і прискорюють ріст пухлини, інші – "пасажири" - не мають жодного ефекту, але поширюються разом з драйверними.

Вчені вважають, що методи популяційної генетики, яка вивчає генетичну мінливість в великих групах організмів під впливом еволюції, могли б бути корисними для дослідження, як різні мутації роблять рак агресивним і несприйнятливим до лікарських препаратів. Так, можна простежити за розвитком окремих субпопуляцій клітин і зрозуміти, який внесок вони вносять в ріст пухлини.

Однак обґрунтованість застосування популяційного підходу залишалася під питанням, оскільки між раком і популяцією організмів можуть існувати фундаментальні відмінності. В останній, наприклад, покоління тварин змінюють один одного, а розмір групи залишається постійним. При цьому окремі організми залишають більше потомства, ніж інші, оскільки мають еволюційні переваги. Однак ракові клітини безперервно діляться, і в результаті розмір ракової пухлини збільшується експоненціально. Вплив корисних мутацій в цьому випадку не має ніякого значення.

Вчені розглянули модель швидко зростаючої популяції ракових клітин, щоб з'ясувати, як мутації накопичуються в ній. Дослідники змогли вивести частоту окремих алелей на останньому етапі розвитку пухлини, припустивши для простоти, що всі мутації є "пасажирами" (тобто не прискорюють ріст пухлини). Вони прийшли до висновку, що популяційний підхід може бути застосовний як для раку, так і для групи організмів.

За словами вчених, отримані результати означають, що вже відомі закони розподілу мутацій серед тварин можуть з деякими застереженнями використовуватися для дослідження еволюції злоякісної пухлини.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme