UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Аваков похвалився, що роздав найбільше нагородної зброї

За 2014-2016 рік глава МВС Арсен Аваклв вручив 1322 одиниці нагородної зброї – більше, ніж всі попередні міністри разом узяті

Про це він написаві на своїй сторінці в в Facebook, передає Depo.ua.

Він уточнив, що в 2014 році були видані 572 одиниці нагородної зброї, в 2015 – 358, в 2016 – 392. За даними Авакова, різними міністрами МВС України з 2004 по 31.12. 2016 року було вручено 2230 одиниць нагородної зброї.

Для поліцейських, гвардійців, прикордонників, рятувальників і пожежників, інших співробітників МВС, співробітників УДО, СБУ, Збройних сил – нагорода вручається за відзнаку в службі, відмінність - у бойових ситуаціях, в операціях проти кримінального елементу, довготривалу бездоганну службу.

Аваков не заперечує, що нагородна зброя вручалось і депутатам, і державним службовцям. "Тут для мене включався дуже ясний критерій. Нагороди отримували депутати останніх скликань, які брали активну участь у подіях на Майдані і ті, хто так чи інакше активно діяв у ситуації воєнного конфлікту на сході і в Криму", - написав міністр МВС.

Крім того, за словами Авакова, нагородна зброя вручалось також громадським діячам. Це були активісти минулого Майдану і волонтери, які допомагали на Майдані і в забезпеченні наших сил в АТО.

"Я вручав зброю волонтерам, які їздили для допомоги нашим підрозділам в АТО – їздили і вдень, і вночі, потрапляючи під обстріл. Журналістам. Вручав її так само і меценатам-волонтерам, які жертвують великі гроші на забезпечення наших добробатов і спецпідрозділів. Вручав спортсменам і тренерам, які готують наших бійців в тренувальних таборах і залах. Вручав деяким артистам, які їздять на передову з виступами", - заявив міністр МВС.

Аваков зазначив, що іноді вручення зброї "відображало швидше функціональну необхідність, ніж нагородну". "Так, наприклад, коли ми встали перед необхідністю видати зброю координуючим - аналітичним місіям РНБО, що активно діяли в 2014-2015 вздовж всієї лінії фронту, ми зіткнулися з тим, що легального механізму передачі зброї для цих груп і навіть вищих посадових осіб їх очолювали – немає. РНБО не входить ні в одне з міністерств і відомств, прописаних у відповідних законах", - повідомив він.

Нагородний фонд зброї формується за рахунок залишків на складах МВС, планових закупівель на казенному підприємстві МВС "Форт" (незначно) і надходжень у порядку дії закону "Про благодійництво" – коли ряд постачальників передають для нагородного фонду зброю різних марок, написав міністр МВС.

"Нагородна зброя – не є власність його громадянина, не продається і не передається третій особі, не передається у спадок. Після смерті нагородженого – зброя повертається державі", - підкреслив Аваков.

Він зазначив, що крім міністра МВС, нагородну зброю мають право вручати – Президент України, Міністр оборони, Голова СБУ.

"Ми прийняли рішення не оприлюднювати повних списків нагороджених, оскільки це в значній мірі це стосується бійців, офіцерів і співробітників, що беруть участь у спеціальних військових і поліцейських операціях. Оприлюднення даних може завдати шкоди або їх професійної діяльності або їх особистій безпеці. У ряді випадків, за згодою нагороджуваних ми робимо це публічно, в ряді – закриваємо інформацію. У всіх ситуаціях, крім ситуацій нагородження офіцерів розвідки, які діють під прикриттям – ми надаємо нагородженим можливість самостійно вирішувати – чи буде інформація про нагородження публічною", - пояснив Він.

Міністр МВС опублікував цифри за категоріями нагороджених:

658 – рядовим і офіцерам поліції, бійцям добробатів і спецпідрозділів МВС.

208 – рядовим і офіцерам Нацгвардії та інших підрозділів МВС

134 – волонтерам та громадським діячам.

112 – депутатам Верховної Ради України двох останніх скликань (2014 - 46, 2015 – 34, 2016 – 32)

54 - службовцям УДО.

35 – співробітникам місцевої виконавчої влади у тому числі Донецької і Луганської обл.

22 – співробітникам Прокуратури та Військової прокуратури України.

21 – рядовим і офіцерам Державної прикордонної служби

19 – співробітникам Кабінету міністрів України.

13 – бійцям і офіцерам Міністерства оборони України.

13 – співробітникам Адміністрації Президента України.

12 – співробітникам СБУ.

6 – працівникам апарату РНБО

6 – спортсменам, артистам і представникам творчих професій.

5 – працівникам Нацбанку України.

4 – офіцерам Служби надзвичайних ситуацій України.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що Аваков протягом 2014-2016 років нагородив вогнепальною зброєю 400 осіб.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme