10 дивовижних доісторичних жінок, які змінили погляди сучасних вчених

Нові археологічні відкриття дають вченим привід засумніватися в багатьох Дарвінських постулатах

У нашому огляді 10 доісторичних жінок, які відкривають завісу таємниці над життям доісторичних людей, пише Depo.Закарпаття з посиланням на vsviti.

1. Арді

Череп ефіопської Арді.

Ardipithecus ramidus, які жили в Ефіопії близько 4,4 мільйонів років тому, є найстарішими відомими гоминидами. Археологами було знайдено скелет жінки, який назвали Арді. Скелет складався з 125 окремих частин, в тому числі черепа і зубів. Зріст древньої жінки був всього 1,2 метра, а важила вона близько 50 кілограмів. У неї був крихітний мозок, дуже довгі пальці рук і пласкі зуби, що вказує на те, що в раціон ардипітеків входили рослини, фрукти і дрібні ссавці. Арді – ще не людина, і вже не шимпанзе. Знахідка скелета Арді спростувала теорію, що люди походять від ранніх шимпанзе. Скелет Арді зберігається в Національному музеї Ефіопії.

2. Люсі

Вчені припускають, що так виглядала ефіопська Люсі.

Виявлена в Ефіопії в 1974 році Люсі є, мабуть, найвідомішим копалинім предком людини. Ця знахідка викликала справжню революцію в теорії еволюції людини. До 1974 року антропологи вважали, що людський розум з'явився раніше, ніж здатність ходити на двох ногах, але Люсі довела протилежне.

Люсі, який виповнилося 3,2 мільйона років, була найстарішим відомим скелетом предків людей (до тих пір, поки в 2009 році не знайшли Арді). У Люсі був маленький мозок, довгі руки, короткі ноги, і великий живіт. Її зріст становив усього 1 метр, а важила вона близько 27 кілограмів. Структура таза і колін Люсі показала, що вона ходила прямо на двох ногах. Останки Люсі зберігаються в спецсховищі Національного музею Ефіопії.

3. X-жінка

Місце, де була знайдена X-жінка.

Незважаючи на те, що її ім'я нагадує імена героїв коміксів Marvel, ця X-жінка не вигадка. Вона жила в Сибіру близько 40 000 років тому. Хоча "жінкою" її називати не зовсім вірно, оскільки від скелета був виявлений тільки мізинець, що належить дитині. Проте, X-жінка – це новий, раніше невідомий тип людини, що з'ясувалося тільки після аналізу ДНК.

Раніше вчені знали, що людина прямоходяча покинула Африку близько двох мільйонів років тому, але не було ніяких відомостей про те, що відбувалося протягом наступних 1,5 млн років. Предки X-Woman, ймовірно, покинули Африку близько мільйона років тому. ДНК, виділена з її кісток, відрізняється від ДНК, взятої у неандертальців або у сучасних людей, що свідчить про існування третього виду.

4. Руда леді

Руда леді.

Руда леді була знайдена в печері Ель-Мирон на півночі Іспанії. Вона жила близько 18 700 років тому, в кінці останнього льодовикового періоду. Скелет назвали "Рудою леді", адже її кістки були покриті червоним пігментом охри. Хімічний аналіз пігменту показав, що його не могли взяти в цій місцевості, що передбачає існування якоїсь форми давньої торгівлі. Пігмент міг бути частиною ритуалу або був використаний в якості консерванту.

5. Гоббіт

Жінка-гоббіт могла виглядати приблизно так.

У 2003 році археологи знайшли новий різновид крихітних людей на індонезійському острові Флорес. Жінці "Гоббіту" виповнилося 18 000 років, і вона жила в той час, коли сучасна людина колонізувала решту світу. Зріст флореської людини становив всього 1 метр, і цей вид може біологічно тісно бути пов'язаний з сучасними людьми.

Відкриття вразило вчених, які раніше вважали, що Homo Sapiens витіснив всіх інших людей десятки тисяч років тому. Схоже, це припущення було невірним. Мозок флореської людини був розміром з грейпфрут, що ближче до сьогоднішніх шимпанзе, ніж до людей. Проте, флореська людина вміла розводити вогонь, робити кам'яні знаряддя і полювати на дичину в групах.

6. Арлінгтон-Спрінгс. Чоловік або жінка?

Поблизу острова Санта Роза.

У 1959 році на каліфорнійському острові Санта Роза був знайдений древній скелет, який назвали "Хлопець з Арлінгтон-Спрінгс". Його вік становить близько 10 000 років. Через кілька років "Хлопець з Арлінгтон-Спрінгс" став "Дівчиною з Арлінгтон-Спрінгс", оскільки кістки були визначені як жіночі.

Сучасні технології показали, що походження викопного – близько 13 000 років тому, що робить їх найдавнішими людськими останками, знайденими в Америці на той момент. У 2006 році, дівчина знову стала хлопцем, оскільки ті ж вчені, які вирішили, що це була жінка 40 років тому, заявили, що вони, ймовірно, помилилися, і кістки з ймовірністю в 70 відсотків – чоловічі.

7. Жінка з Міннесоти

Розкопки 1931 року.

Останки "Жінки з Міннесоти" віком у 8 000 років були виявлені поблизу Пелікан Репідс в штаті Міннесота під час будівництва дороги в 1931 році. Це був скелет 16-річної дівчини. При ній був кинджал, зроблений з рогу лося, який використовується, ймовірно, в якості інструменту для полювання. Разом з нею знайшли кулон, можливо, талісман, зроблений з раковини молюска, який, як згодом з'ясувалося, мешкає тільки у Флориді.

8. Мати

Скелет жінки, яка померла при пологах.

7700-річний скелет матері був виявлений в Сибіру в 1997 році. Скелет, що зберігся ідеально, до найменших кісточок в руках, став відомим як найбільш ранній приклад смерті під час пологів. Всередині утроби сибірського скелету було знайдено останки – крихітні кістки двох немовлят. Навколо сибірського міста Іркутська виявили вже близько 100 могил, що свідчить про більш розвинену культуру цього регіону, ніж вважалося раніше. На жаль, багпто могил знаходяться в межах міста, що ускладнює розкопки.

9. Тауа

Карибська Тауа.

Тауа, жінка з племені, що населяє Карибські острови, загинула близько 1000 років тому на західному узбережжі Вест-Індійського острова Невіс. Її практично незайманий скелет був знайдений в 2011 році, похованим на пляжі біля Білої затоки. Дані цього періоду історії Карибського басейну рідкісні, суперечливі і різноманітні, що робить подібне відкриття захоплюючим для істориків регіону. У Тауа відсутні кілька зубів. Вчені прийшли до висновку, що в раціоні жінки було багато цукру, можливо, з кукурудзи.

10. Жінка Пенон

Жінка Пенон.

Жінка Пенон померла близько 13000 років тому під час останнього льодовикового періоду у віці 26 років. Її скелет був знайдений на краю гігантського доісторичного озера, в даний час є частиною одного з передмість Мехіко.

Майже повний скелет був виявлений в 1959 році, і тоді вважалося, що знахідці не більш 5000 років. Її справжній вік був встановлений тільки в 2002 році. Цікаво, що довгий і вузький череп Пенон не схожий на сучасні індійські черепи. Археологи припустили, що вона, ймовірно, прибула до Америки на човні через Тихий океан.

За іншою версією, жінка Пенон і чоловік Кенневік (скелет, який був виявлений поряд) представляли собою групу ранніх європейців, які якимось чином перетнули Атлантику. Але ця теорія була поставлена під сумнів у 2014 році, коли археологи виявили в мексиканській печері скам'янілі кістки ще однієї 13 000-річної жінки, відомої як Найана. У Найани була така ж незвичайна структура обличчя.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme