Голова фінкомітету Рибалка: У кожній галузі має бути план розвитку на 5-7 років

У кожній галузі України повинен бути Національний план дій щодо розвитку цієї галузі на 5-7 років вперед

Про це заявив Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка в ефірі телеканалу "Рада", підбиваючи підсумки роботи очолюваного ним протягом п'ятої сесії парламенту комітету, передає Depo.ua.

Він повідомив, що комітету вдалося розробити ряд законопроектів в рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи до 2020 року, затвердженої фінансовим комітетом в травні минулого року. "По-перше, це законопроект про забезпечення прозорості діяльності Національного банку України та підвищення рівня його відповідальності перед суспільством, а по-друге - це законопроект про реформування системи гарантування вкладів фізичних осіб, спрямований на вдосконалення процедури виведення банків з ринку, захист людей і підприємств, а також відновлення довіри до банківської системи", - сказав Сергій Рибалка.

За словами голови фінансового комітету, законопроект про НБУ Комітет вже розглянув і підтримав, а також рекомендував парламенту прийняти за основу. У цьому документі запропоновано зобов'язати регулятора докладно публікувати всі рішення про визнання банку неплатоспроможним з детальною мотивацією, що саме робив НБУ, щоб врятувати банк, а також трирічну звітність такого банку.

"Окрім того, повинні повністю публікуватися всі нормативні акти Нацбанку, щоквартально, а в кризові періоди, щомісячно, - всі показники стійкості банківської системи, обсягів кредитування та заборгованості по кредитах. Громадяни повинні знати про ситуацію в банку, в який вони хочуть покласти свої заощадження і приймати відповідні рішення. Цим законопроектом також запропоновано встановити механізми реалізації конституційних повноважень Ради НБУ і чіткий порядок звільнення керівництва Нацбанку. Голова НБУ повинен нести персональну відповідальність за результати діяльності Національного банку", - зазначив Сергій Рибалка.

Він підкреслив, що законопроекти було розроблено на базі Стратегії не під окремі персоналії, а для врегулювання всієї банківської системи. Сергій Рибалка вважає, що компетенцією Національного банку є відновлення довіри до банківської системи, запуск кредитування реального сектора економіки, пільгове кредитування для національного виробника.

"І саме ці питання Національний банк разом з урядом повинні вирішувати сьогодні. Ми вважаємо, що в нашій державі взагалі повинен бути Національний план дій на 5-7 років по кожній галузі. Щоб незалежно від того, хто саме буде очолювати те чи інше міністерство або відомство, вже був чіткий план дій з розвитку певного сектора економіки, а не вирішувались нагальні проблеми в ручному режимі", - резюмував Сергій Рибалка.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme