До суду США поданий позов про "рейдерство" проти Сбербанку і Грефа

Американська компанія подала позов на $ 750 млн у справі про втрату контролю над російським підприємством "Павловськграніт". У числі відповідачів фігурують Герман Греф і Сбербанк

Компанія PPF Management зі штату Делавер подала позов до суду Південного округу Нью-Йорка, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Ведомости".

Відповідачами за ним є Ощадбанк, його голова правління, "Ощадбанк капітал" і його генеральний директор Ашот Хачатурянц, "НЕО Центр" і його президент Олег Греф, а також співвласник Національної нерудної компанії (ННК) Юрій Жуков. Позивач вимагає від них відшкодувати $ 500 млн матеріального і $ 250 млн моральної шкоди.

Приводом для позову стала ситуація навколо російського підприємства з видобутку щебеню "Павловськграніт". Його найбільшим власником був Сергій Пойманов. Підприємство кредитовалось в Сбербанку і не зуміло погасити борги. Пойманов намагався оскаржити це в російських судах, але в підсумку переуступив свої вимоги PPF Management.

У позові стверджується, що відповідачі нібито вступили в змову з метою рейдерського захоплення "Павловськграніту". Там вказується, що в 2008 році Сбербанк видав кредит на 5,1 млрд руб. Пойманову на купівлю нимм частки партнера. Тоді Сбербанк оцінив підприємство в 13,4 млрд руб., Замовивши дані у "НЕО Центр". У 2009 році компанія Пойманова не змогла обслуговувати борг, а Ощадбанк тоді ж запропонував рефінансувати його за ставкою 14,9%, продавши при цьому 51% "Павловськграніту" "Сбербанк капіталу" за 1 млн руб. Пойманов не погодився, а Сбербанк почав вимагати погасити частину боргу - 4,5 млрд руб.

У 2010 році врегулювати претензії Пойманову пропонував Жуков шляхом об'єднання активів з ННК. Однак Пойманов і в цьому випадку відповів відмовою. В результаті всі права вимоги заборгованості були передані в "Сбербанк капітал", а останній продав частки в "Павловськграніт" з молотка.

У позові вказується, що паралельно щодо Пойманова була організована "кампанія цькування і залякування", стосовно бізнесмена було порушено кілька адміністративних і кримінальних справ.

Близька до Сбербанку людина згадує, що спочатку кредит був виданий під заставу акцій підприємства і особисту поруку Пойманова. Коли борг перестав обслуговуватися, а переговори про реструктуризацію успіхом не увінчалися, Пойманов, за його словами, спробував оскаржити договір особистого поручительства.

Співрозмовник газети вказує, що банк діяв за стандартною процедурою і нічого не порушував.

Партнери BMS Law Firm Денис Фролов і КІАП Антон Самохвалов скептично оцінюють перспективи позову. Вони відзначають, що всі численні описані в позові факти доведеться підкріплювати показаннями свідків. Залучити ж до справи стільки людей буде дуже складно.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme