У НБУ оприлюднили повний список заходів для стабілізації гривні

У Національному банку України вважають за необхідне прогнозувати сезонні коливання курсу національної валюти та рівномірно відшкодовувати ПДВ

Про це йдеться в повному переліку рекомендацій Ради Нацбанку щодо поліпшення ситуації на валютному ринку, затвердженому 17 січня, передає Depo.ua.

Так, правлінню НБУ рекомендується продовжувати моніторити ситуацію на валютному ринку і ризики для стабільності гривні, зокрема щодо досягнення інфляційних цілей НБУ та фінансової стабільності.

Крім того, Нацбанк повинен проаналізувати вплив сезонних факторів на попит та пропозицію іноземної валюти та розробити методику згладжування надмірних коливань на валютному ринку, пов'язаних з цими факторами.

У переліку також передбачені спільні рекомендації НБУ та Кабінету Міністрів. Вони мають прогнозувати обсяги державних надходжень і видатків з єдиного казначейського рахунку (ЄКР) та активно керувати залишками на цьому рахунку.

Не обійшла рада і проблему відшкодування податку на додану вартість. Уряд має вжити заходів щодо рівномірного відшкодування ПДВ як протягом року, так і протягом кожного місяця.

Загалом Рада Національного банку України констатує, що посилення коливань обмінного курсу гривні, яке спостерігається в останні місяці, є тимчасовим і пов’язане із впливом ситуативних та сезонних факторів, зокрема:

- експансія бюджетних видатків (збільшення пропозиції гривні) упродовж останніх тижнів грудня;

- нагнітання очікувань, пов’язане з націоналізацією одного з найбільших системних банків України "Приватбанку"; 

- зниження пропозиції валюти від компаній АПК;

- суттєве посилення попиту на іноземну валюту з боку учасників ринку, викликане потребою компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року.

Водночас в НБУ досі переконують, що фундаментальних факторів для розгортання девальваційних процесів наразі немає, зовнішньоекономічне середовище в цілому є сприятливим. Стан поточного рахунку платіжного балансу згідно з останніми даними поліпшувався. Продовжували надходити кошти від експорту зернових, а також зберігалася сприятлива для українських експортерів кон’юнктура на світовому ринку чорних металів та залізної руди.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme