Поблизу античної Трої виявили сліди давньої смертельної інфекції

Сліди стародавньої смертельно небезпечної інфекції були знайдені в похованні пізньовізантійського періоду, яке розташовується на околиці античної Трої (нині — територія Туреччини)

Під час розкопок поховання один з дослідників помітив кальциновані вузлики під ребрами похованою вагітної жінки, повідомляє Depo.ua з посиланням на The Guardian.

Померла 30-річна мешканка Східної Римської імперії була вагітна хлопчиком.

Спочатку вчені вирішили, що горбки утворилися через туберкульоз. Зразки мінералізованого біоматеріалу забрали для досліджень в лабораторію Вісконсинського університету в Медісоні (США), де з'ясувалося, що причиною смерті матері та її дитини була змішана інфекція, що складається з бактерій Gardnerella vaginalis, яка викликає інфекції в жіночих статевих органах, і Staphylococcus saprophyticus, яка є основною причиною інфекції сечових шляхів.

Певно, інфекція проникла в плаценту і амніотичну рідину жінки. Це могло призвести до передчасних пологів або сепсису.

Немає впевненості в тому, що причиною смерті нещасної стало саме це захворювання. Однак інфекція дійсно є дуже небезпечною, і в той час, звичайно, не було ніяких медичних засобів для того, щоб протидіяти їй.

Жінка, ймовірно, заразилася бактеріями стафілокока від корови, припускають вчені. У той час селяни часто жили з худобою під одним дахом.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme