До об'єднавчих переговорів кіпріотів приєднається генсек ООН

Новий генсек ООН Антоніу Гутерріш буде сьогодні бути присутнім на переговорах в Женеві щодо воз’єднання розділеного острова Кіпр

Про це передає Depo.ua з посиланням на EurActiv.

Це буде перший закордонний візит Гуттеріша після вступу на посаду 1 січня. На переговорах також буде присутній президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

До Швейцарії приїдуть і міністри закордонних справ так званий держав-гарантів – Великої Британії, Греції і Туреччини. Зустріч відбудеться після трьох днів мирних переговорів, які тривали у Женеві між лідерами двох частин Кіпру.

Вчора посланник ООН Еспен Барт Ейде заявив, що обидві сторони близькі до угоди про те, який загальний відсоток острова буде контролювати кожна сторона.

Одне з головних питань полягає в тому, як зміняться кордони, в тому числі в околицях міста Морфу на північному узбережжі.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс попередив, що угода неможлива без повного повернення Морфу, в той час як деякі представники в кіпрсько-турецькому таборі оголосили повернення міста помилковим.

Довідка: Кіпр розділений з 1974 року, коли турецькі війська вторглися на острів у відповідь на підтриманий Афінами державний переворот, ініціатори якого прагнули союзу з Грецією.

Згодом лідери турецьких кіпріотів оголосили про створення окремої держави на півночі острова, але це утворення визнала тільки Анкара.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme