Вчені вилікували карієс за допомогою препарату від хвороби Альцгеймера

Вчені з'ясували, що препарат від хвороби Альцгеймера здатний запустити процес регенерації тканин зуба і вилікувати карієс

Про відкриття розповідається в журналі Scientific Reports, передає Depo.ua.

Раніше препарат "Тідеглусіб" проходив клінічні випробування як ліки від хвороби Альцгеймера. Тепер виявилося, що він сприяє відновленню зубів - препарат активує стовбурові клітини в пульпі, через що в уражених областях утворюється дентин - тверда тканина зуба, складова його основну частину.

При пошкодженні зуба чи виникненні карієсу утворюється тонкий шар дентину, що оберігає пульпу від проникнення інфекції. З серйозними ушкодженнями організм самостійно впоратися не може, тому стоматологи видаляють уражені тканини і ставлять в отвори, що утворилися пломби. Однак, як відзначають дослідники, найкращим способом лікування все ж буде регенерація - відновлення тканин зуба замість заміщення їх стороннім матеріалом.

Препарат показав хороші результати при загоєнні зубів у мишей. Не виключено, що незабаром він буде використовуватися в стоматологічній практиці, адже він вже пройшов випробування на людях, хоча і як ліки від іншого захворювання.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme