Чому про закарпатські штруглі та баньки мало хто знає, але кожен любить

У піст закарпатська кухня вирізняється особливими рецептами

Чому про закарпатські штруглі та баньки…

Штруґлі, баники – традиційна закарпатська випічка, яку люблять усі. Рулети з дріжджового тіста з різними начинками: сирною, яблучною, маковою, горіховою – господині готують протягом усього року, до того ж часто. У багатьох кафе можна посмакувати їх із чаєм, кавою. Особливо популярними є штруґлі з горіхами в піст, адже в цих плодах багато поживних речовин, зокрема білків. Приготувати популярну випічку нескладно. Закарпатки охоче поділилися зі мною рецептами та тонкощами кулінарії.

Іршавчанка Ганна бере 2 кг борошна вищого ґатунку. Просіває у глибоку миску, аби набралося кисню. Ставить біля натопленого дровами шпора, щоб підігрілося. В емальовану кружку наливає 150 г теплої води, розводить 20 г дріжджів. Виливає в миску. Додає 3 ложки цукру з верхом, чайну ложку соди, дрібку солі. Замішує м’яке тісто на воді. Накриває скатертиною і ставить у тепле місце на 2,5–3 год.

Чому про закарпатські штруглі та баньки мало хто знає, але кожен любить - фото 1

"У піст замішую на воді й без яєць", – розповідає жінка.

Поки тісто підходить, готує начинку. Меле чищені волоські горіхи, додає до них цукор. Каже, що поки працює з тістом, вікна і двері мають бути зачинені, аби тісто не застудилося. Коли тісто в мисці підніметься удвічі, ділить його на три частини. Кожну по кілька хвилин вимішує на дошці. Розкачує, тонко змащує лекваром із червоних слив, аби трималися горіхи. Робить рулет. Краї защипує. Завиванці кладе в змащену олією тепшу. І тільки за годину – в бловдер шпора, натоплений буковими дровами.

Через годину виймає рум’яні та духмяні штруґлі. Викладає на дошку, накриває скатертиною, щоб зберегти тепло і щоб верхня кірочка залишилася м’якою та ніжною. За півгодини нарізає й подає до столу. Зауважує, що випічка на дровах довго не черствіє, смакуватиме з чаєм, узваром і за тиждень.

Чому про закарпатські штруглі та баньки мало хто знає, але кожен любить - фото 2

Закарпатські баньки - картопля, запечена на відкритій печі (шпор). Добре вимита і порізана дольками, картопля печеться без олії. Уже готову можна заправити тушкованою цибулею, салом - все, з чим вам буде смакувати. Верховинський "наркотик" може спробувати кожен, хто і не має шпора: купіть чугунну плиту, які продають,  та на газовій плиті нагрівайте і печіть картоплю. 

За інформацією "Карпатського об'єктиву" та Фейсбук.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme