Туркменістан раптово перестав качати газ до Ірану

Іранська національна газова компанія заявила, що Туркменістан "раптово" припинив постачання газу до Ірану через суперечку між двома країнами щодо заборгованості

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Радіо Свобода".

Як говориться в заяві іранської компанії, крок Туркменістану, який заявив, що вимагає погасити заборгованість негайно, суперечить раніше досягненій домовленості і грубо порушує газову угоду між країнами.

Компанія додала, що сторони ще не завершили дискусії з приводу суми і способу погашення заборгованості, яку Іран має перед Туркменістаном.

У Туркменістані цих заяв іще не коментували.

Минулого місяця в Тегерані заявляли, що Ашгабат погрожував припинити постачання газу через іранську заборгованість, сума якої становить близько 1 мільярда 800 мільйонів доларів США. Але минулого тижня міністр нафти і газу Ірану Біжан Намдар Занґане заявив, як повідомили іранські агентства, що з Туркменістаном досягли тимчасової домовленості про те, що припинення наразі не буде.

Іран, що сам є експортером природного газу, з 1997 року купує газ у сусіднього Туркменістану для використання на прилеглій території північного Ірану, вважаючи це вигіднішим, ніж транспортувати туди газ власного видобутку з інших регіонів країни.

Нині Туркменістан експортує до Ірану до 10 мільярдів кубометрів газу. Іран є третім найбільшим торговельним партнером Туркменістану після Китаю й Туреччини.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme