UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Американські вчені навчились вирощувати штучне м’ясо риби

Вченим зі Сполучених Штатів Америки вдалося створити м’ясо риб у лабораторних умовах, яке має бути навіть кориснішим, ніж його справжній аналог

Про це пише Depo.ua з посиланням на Phys.org.

Процес створення штучного м’яса риб полягає в добуванні клітин м’язів живої риби, поміщення їх у спеціальне рослинне середовище з безлічі поживних речовин для подальшого розвитку і розмноження.

До того ж вилучення клітин зі справжніх риб не шкодить тваринам, оскільки це відбувається при анестезії, і всі "риби-донори" залишаються живими. З одного зразка клітин можна розвинути мільярди точних копій.

Вже вирощені концентровані клітини змішують з іншою живильною рідиною — так званим біо-чорнилом, з якого пізніше можна створити будь-який готовий продукт на 3D-принтері, включно з рибним філе, морським гребінцем, м’ясом ракоподібних, молюсків тощо.

Певною мірою лабораторна морська їжа від BlueNalu має бути навіть кориснішою, ніж звичайне м’ясо риб. Клітинний спосіб створення дає можливість позбавити м’ясо від паразитів, бактерій, ртуті, мікропластику та інших шкідливих речовин, які можуть траплятися в природному середовищі існування риб.

Головним каменем спотикання у зміні свідомості пересічних споживачів залишаються визначення подібної їжі як "лабораторна" або "штучна". Правда, далеко не всім відвідувачам супермаркетів зрозуміло, що вже сьогодні в "натуральних" продуктах на прилавках магазинів використовують штучні гормони росту.

"Наша продукція створена "в лабораторних умовах" у тій же мірі, що і кетчуп, або печиво Oreo. Всі ці продукти починалися з лабораторії", — розповів технічний директор BlueNalu Кріс Дамманн.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що майже всі річки світу отруєні антибіотиками.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme