UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Болгарські фанати влаштували побоїще з поліцією через корупцію у національній футбольній федерації: масштабні бійки, поранені й затримані

Криза у болгарському футболі спричинила масові вуличні протести.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Болгарські фанати влаштували побоїще з п…
Болгарські вболівальники влаштували сутички з поліцією. Фото: AP.

У столиці Болгарії Софії вчора, 16 листопада, відбулися протести футбольних фанатів з вимогою відставки президента Болгарського футбольного союзу (БФС) Борислава Михайлова і керівництва БФС. Про це повідомляє сайт болгарської редакції радіо "Вільна Европа", передає Depo.ua.

За повідомленням видання, "тисячі людей <…> зібралися в четвер увечері біля національного стадіону "Васил Левскі" в центрі Софії.

Під час акції протесту відбулися сутички між частиною протестувальників і поліцією. У правоохоронців кидали бомби, факели та інші предмети. Після кількох попереджень жандармерія застосувала водомети і силу для розгону протесту. Були заарештовані десятки людей, постраждали громадяни й поліцейські".

Акція протесту відбулася після спроби БФС перенести відбірковий матч чемпіонату Європи 2024 року між збірними Болгарії і Угорщини із Софії у Пловдив і провести гру без глядачів. Свій намір болгарські футбольні чиновники мотивували відповідним рішенням УЄФА через побоювання ексцесів. Зрештою матч дозволили провести в Софії при зачинених трибунах.

Вболівальники назвали рішення БФС безпрецедентним: за їхніми словами, ще не було прецеденту, коли федерація сама просила УЄФА провести матч без глядачів.

У четвер увечері понад 3 тисячі болгарських фанів зібралися довкола стадіону "Васил Левскі", де відбувався матч. Периметр навколо споруди був оточений, на місці перебували тисячі поліцейських.

Напруга загострилася, коли вболівальники стали кидати в поліцію факели, бомби та інші предмети (ВІДЕО).

На знятих телеканалами кадрах видно, як б'ють і арештовують громадян. Зокрема, поліція провела рейд у барі, де побила відвідувачів і частину з них заарештувала.

У свою чергу, на бульварі "Васил Левскі" протестувальники підпалили автобус. Десятки сміттєвих баків перевернули та підпалили.

Коли поліція відтіснила натовп до будівлі Мінспорту, частина мітингувальників попрямувала до "Орлового мосту", де тимчасово перекрила рух.

У підсумку затримані десятки людей, повідомляється про кількох поранених серед протестувальників і поліцейських.

Акції передували кількатижневі протести фанатів і громадян під час матчів болгарської футбольної ліги проти керівництва БФС, яке звинувачують в корупції, непрозорості і відмові брати на себе відповідальність.

60-річний Борислав Михайлов очолює болгарську футбольну федерацію протягом 18 років. Це колишній воротар і капітан національної збірної Болгарії під час найбільшого успіху в її історії, четвертого місця на чемпіонаті світу 1994 року в США.

Михайлов очолив федерацію 2005 року. Відтоді футбол у Болгарії занепав, національна збірна після Євро-2004 жодного разу не потрапила до великого турніру.

У відборі на Євро-2024 болгари набрали три очки в семи матчах і посідають останнє місце в групі, втративши шанси на участь у фіналі чемпіонату.

Після поразок збірної Болгарії від Албанії і Литви у жовтні цього року в межах відбіркового турніру на Євро-2024 вболівальники закликали до загальнонаціонального протесту, звинувачуючи федерацію в поганих результатах і вимагаючи відставок.

Болгарський футбол наразі розділений на прихильників нинішнього президента БФС Борислава Михайлова і прибічників його опонента – колишнього футболіста збірної країни Дімітара Бербатова.

Вчорашній матч Болгарія – Угорщина завершився з рахунком 2:2.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme