Як приготувати кутю: ТОП-6 рецептів

Традиції українського Різдва об'єднують чимало обрядів, вірувань та звичаїв. Головною окрасою Святвечора і Різдва є кутя – обрядова страва, яка має цікаву історію та безліч способів приготування 

Христина Макогон

Щороку на Святвечір, 6 січня, українці готують 12 страв за кількістю апостолів. Depo.ua розповідає, як приготувати найголовнішу страву Різдва – кутю. У кінці статті ми приготували бонус – смачна різдвяна кутя від шеф-кухаря Лізи Глінської.

Що таке кутя

Кутя – це ритуально-обрядова страва новорічно-різдвяного циклу. У деяких регіонах кутю готують не тільки на новорічні та різдвяні свята, а й на поминки, проте у народній культурі така страва здебільшого має назву – коливо. Раніше вважалося, що лише задобривши пращурів, можна сподіватися на гарний врожай, який є запорукою ситного та щасливого року. 

Через велику пошану цієї страви, її ставили на покутті під образами – на найпочеснішому місці у хаті, через це ця каша отримала таку назву. 

Наші пращури залишали кутю разом із ложками на столі після застілля у Святвечір, аби померлі родичі могли її скуштувати. Також горщики з кутею наймолодше покоління несло живим родичам, вшановуючи родинний зв'язок. Існувало чимало повір'їв та звичаїв. Українці намагалися спрогнозувати наступний рік, дивлячись за тим, як поводить себе зерно під час приготування. В одних регіонах України кутю для родичів несла малеча з хлопчиком на чолі, а ось в інших – господиня разом з дітьми. 

З цікавих звичаїв – підкидання куті до стелі: чим більше налипне – тим врожайнішим буде рік. Також було заведено сідати біля горщика з кутею під образами усій родині й квокати, аби скотина плодилася і рік був багатим. 

Головними складовими куті, залежно від свята, до якого її готували, є зерно, мак і мед. Це три стовпи куті, які мають потужний символізм. Зерно – це запорука гарного врожаю, який наші предки асоціювали з достатком та багатством, мак – це плодовитість родини, а мед – це запорука солодкого і безтурботного життя. Залежно від регіону чи звичаїв до куті додають горіхи, насіння, сухофрукти. 

Готуємо смачну кутю: шість кращих рецептів

Існує чимало сучасних варіацій куті, до якої додають варення, кокос, мигдаль та інші екзотичні домішки. Головне – це не забувати про українські традиції наших пращурів та намагатися передавати свої знання далі. 

Кутя з пшениці

Найрозповсюдженіший рецепт куті – з зерна. Це класика українського Різдва.

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка;
  • вода – 4 склянки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи – жменя;
  • курага – 100 г;
  • родзинки – жменя.

Як приготувати кутю з пшениці:

На ніч заливаємо пшеницю водою. Зранку зливаємо і знову заливаємо чотирма склянками води і ставимо варитися. Через годину знімаємо зерно з плити. Якщо залишилася вода – зливаємо. Додаємо масло до зерна, а тим часом нарізаємо горіхи та сухофрукти. Вводимо сухофрукти до каші, родзинки нарізати не потрібно. Додаємо мак, мед і гарно вимішуємо.

Кутя з рису

Така страва викликає чимало суперечок, адже рис прийшов на українські землі не так давно і викликає сумніви у етнографів та фольклористів. Проте у деяких українських регіонах саме така страва є популярною. 

Інгредієнти:

  • рис – 200 г;    
  • мак – 100 г;    
  • волоські горіхи – 50 г;    
  • родзинки – 50 г;    
  • мед (або цукор) – 120 г;    
  • сіль – до смаку;  
  • узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл;    
  • вода – 600 мл.    

Як приготувати кутю з рису:

Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин. 

Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.

Кутя з перловки

Досить розповсюджений варіант куті – з перловкою. Звісно, такий рецепт не можна вважати класичним, проте багатьом такий вид куті особливо смакує.

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 250-300 г;
  • журавлина або вишні сушені – 100 г;
  • лимонний сік – 50 мл;
  • мак – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • мед – 2 ст.л.

Як приготувати кутю з перловки

Перлову крупу потрібно замочити на ніч. Зранку приготуємо мак – замочити окропом і подрібнити блендером. Родзинки варто замочити окропом і почекати хвилин 30. Змішуємо усі складові, додаємо мед, розведений водою. Не забудьте додати лимонного соку, аби страва вийшла пікантною. 

Багата кутя

Такий вид куті готують на Різдво. Головна її ознака – це велика кількість смачних та святкових інгредієнтів. 

Складові:

  • пшениця – 1 склянка;
  • вода – 4 склянки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи, мигдаль – по 1 жмені;
  • гарбузове та соняшникове насіння – 2 ст. л.;
  • курага – 100 г;
  • родзинки – жменя;
  • узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл.

Як приготувати багату кутю

Зважайте, що серед складових є не пісні продукти, тому таку страву краще подавати безпосередньо на Різдво. 

Заливаємо пшеницю на ніч водою. Зранку зливаємо воду і варимо зерно протягом години. Сухофрукти замочуємо, потім подрібнюємо сухофрукти й горіхи. Збираємо кутю – додаємо до зерна масло, згодом сухофрукти, мак. Мед розводимо узваром чи водою і перемішуємо. 

Щедра кутя

Щедру кутю готують на Старий новий рік або Маланку. А ось голодна кутя – це страва Водохрещі. 

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • мед – 2 ст. л.;
  • горіхи – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • цукати – 50 г;
  • мак – 50 г;
  • вершки – 100 мл.

Як приготувати щедру кутю

Варимо перловку у двох склянках води. Наприкінці додаємо жирні вершки та варимо дві хвилини, аби каша увібрала у себе вершки. Додаємо мак, горіхи і сухофрукти. Наприкінці додаємо мед. 

Кутя від Лізи Глінської

Екс-суддя реаліті-шоу "МайстерШеф. Професіонали" та "МайстерШеф-9" Ліза Глінська пропонує приготувати кутю за її рецептом. Вона стверджує, що кутя – це господиня, а узвар – господар. Тому ці компоненти обов'язково потрібно поєднати.

Інгредієнти:

  • пшениця, перловка або спельта – 200 г;
  • вода – 600 мл;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи (обсмажені) – 50 г;
  • сухофрукти – на смак;
  • мед – на смак;
  • сіль – на смак;
  • узвар із сухофруктів (груші, чорнослив, в'ялена вишня).

Як приготувати кутю за рецептом Лізи Глінської

Промийте крупу. Залийте водою у пропорції 1:3 та залиште мінімум на п'ять годин. Додати сіль і відварити на середньому вогні до готовності. Періодично помішуйте. Додайте мак, перемішайте. Накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин. Приготуйте узвар: залийте сухофрукти водою та проваріть. Заправте кутю узваром, медом, подрібненими горіхами, а також за бажанням сухофруктами.

Смачної куті вам!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя