Вупі пай: Пиріг, тістечко, торт, який змушував чоловіків кричати
Ці тістечка можуть закохати у себе з першого шматочка: шоколадне бісквітне печиво, поєднане між собою ніжним кремом
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Шоколадне печиво, яке американці придумали промазувати ніжним кремом з сиром, настільки популярний десерт в США, що одразу декілька штатів змагаються за звання його батьківщини.
Як і хто придумав Вупі пай: Звідки пішла назва
Про те, що Вупі пай вигадали саме на їхній території, заявили одразу декілька штатів: Массачусетс, Нью-Гемпшир, Пенсільванія і Мен.
Найсерйозніші аргументи у жителів двох останніх штатів. Патріотично налаштовані пенсільванці згадують, що Вупі пай місцева кондитерська фабрика виготовляла ще у 1920-х. Правда, офіційна назва "Whoopie pie" у вживанні з'явилася тільки у 1928-му. І це дає уродженцям штату Мен формальне перевагу: за їхньою версією, в місті Льюістон випікають Вупі пай з 1925-го року.
Цікаво, що у штаті Мен законотворці навіть вигадали звання вупі пай – "офіційне пригощання штату Мен", передає sladkoe.menu.
При цьому виринає цікавий факт: до Америки смаколик завезли німецькі аміші. Старообрядці-протестанти, що живуть простим життям і шанують традиції предків, переїхали до США у 18-19 віці.
Що стосується назви десерту, то, за легендою, амішів-чоловіки, втомлені на важкій роботі, розгортали згорток з їжею і, виявивши там Вупі пай, радісно зойкали: "Whoo! Pie!". Так з часом печиво і стали називати у всьому світі.
Проте вупі пай має і іншу назву – чорний місяць.
Торт, тістечко чи печиво? Цікаві варіації рецептів
Перш за все, ані у вупі пай, ані у чорного місяця нема усталених розмірів. Цей десерт роблять у вигляді печива, поєднаного між собою сирним кремом, середнього розміру, ще не торт, але й і не печиво, і великого розміру, у вигляді стандартного торту.
Бісквіти бувають шоколадні, гарбузові, а також інших кольорів і смаків. Крем тут використовується вершковий, білковий або з маршмеллоу.
Дехто любить прикрашати смаколик, роблячи піки з крему.
Щодо начинки, так-так, вам не почулося, американці обожнюють класти всередину виробу начинку – кюлі з ягід, варення, джем, варену згущенку і навіть арахісове масло.
Вупі пай: Рецепт смаколика
Складові:
200 гр. вершкового масла
2 яйця
300 гр. борошна
130 гр. какао
220 гр. цукру
2 чайн. лож. розпушувачу
2 чайн. лож. ванільного цукру
200 мл. молока
400 мл. жирних вершків 33%+200 мл сиру "Філадельфія"
5 стол. лож. цукрової пудри
Приготування:
В одній мисці змішуємо просіяне борошно, какао, розпушувач, ванільний цукор.
В іншій мисці збиваємо цукор з маслом кімнатної температури.
Додаємо яйця і добре перемішуємо.
У яєчно-масляну суміш, частинами, додаємо по черзі молоко і борошняну суміш. Вимішуємо тісто.
На силіконовий килимок або пергамент викладаємо невеликі кульки тіста і злегка їх приплющує. У добре розігрітій духовці випікаємо 10-12 хвилин при температурі 175 градусів. Готове печиво остудити.
Збиваємо вершки з цукровою пудрою та сиром.
На половину печива наносимо крем і накриваємо другою половиною печива. Даємо постояти тістечкам 30 хвилин на холоді перед подачею. Зберігати в холодильнику.
Смачного!
Нагадаємо, раніше Depo.ua розповідало про галушки італійські, які потрібно їсти по четвергах.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя