UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Всесвітній день хліба: ТОП-5 рецептів смачного хліба

Один з найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя, - це, звичайно ж, хліб. Тому не дивно, що у нього і є своє свято - Всесвітній день хліба (World Bread Day), який відзначається щорічно 16 жовтня

Всесвітній день хліба: ТОП-5 рецептів см…

Depo.ua пропонує відсвяткувати цей день, скориставшися одним із запропонованих рецептів.

Простий рецепт дріжджового хлібу

Складові:

  • 5 склянок звичайного борошна
  • 3-5 склянок цільнозернового борошна
  • 7 грамів сухих дріжджів
  • 0,5 чашки меду
  • 6 столових ложок розтопленого вершкового масла
  • 1 столова ложка солі
  • 3 склянки теплої води (50 градусів)
  • Рослинна олія

У великій мисці перемішайте теплу воду, дріжджі та половину меду. Додайте 5 склянок борошна, добре перемішайте і відставте на півгодини. Через півгодини додайте половину вершкового масла, залишок меду, сіль та 2 склянки цільнозернового борошна.

Обробну дошку або стіл посипте цільнозерновим борошном і руками замісіть тісто — тісто має вийти трохи липким, при цьому не прилипати до дошки. Якщо потрібно, додайте на обробну дошку ще цільнозернового борошна. Візьміть велику миску, змастіть її рослинною олією і викладіть тісто в миску. Накрийте тісто рушником, поставте в тепле місце і почекайте, щоб тісто збільшилося в розмірах вдвічі.

Змастіть рослинним маслом 3 або 4 форми для запікання хліба. Розділіть тісто на три або чотири частини і розкладіть тісто в форми для випікання хліба. Зачекайте, поки тісто підніметься (так, щоб залишалося хоча б 2 см до верху форми). Запікайте хліб в духовці приблизно півгодини. Коли хліб буде готовий, змастіть його зверху розтопленим вершковим маслом та добре охолодіть. Смачного!

Як приготувати банановий хліб

Складові:

  • М'якоть 5-7 дуже стиглих бананів
  • 400 грамів сметани
  • 3 яйця
  • 5 склянок борошна
  • 3,5 склянки цукру
  • 150 грамів м'якого вершкового масла
  • 3 чайних ложки соди
  • 2 чайних ложки кориці
  • 2 чайних ложки ванілі
  • 1 чайна ложка солі

У тарілці перемішайте 0,5 склянки цукру і 2 чайних ложки кориці. Форми для запікання змастіть маслом і посипте цукром з корицею.

У великій тарілці добре перемішайте вершкове масло і 3 склянки цукру. Додайте яйця, м'якоть бананів, сметану, ваніль, сіль і соду. Знову добре все перемішайте. Додайте борошно і вимішайте тісто. Розкладіть тісто у форми для запікання і запікайте в духовці приблизно 1 годину. Коли хліб буде готовий, охолодіть і можна подавати на стіл. Смачного!

Як приготувати хліб пшенично-житній на бездріжджовій заквасці

Складові:

  • 300 г закваски
  • 300 г пшенично-житнього борошна (можна брати 200 г пшеничного цільнозернового і 100 г житнього борошна)
  • 200 мл теплої води
  • 1 ст. л. меду (можна замінити цукром)
  • 1 ст. л. олії (переважно оливкової, але можна замінити на соняшникову)
  • 1 ч. л. солі

До закваски додаємо воду і дерев'яною ложкою перемішуємо все до більш-менш однорідного стану. В отриману суміш в хаотичному порядку додаємо інші інгредієнти. Тісто має вийти в'язке. Накриваємо ємність з тістом рушником або пакетом (поліетиленовою плівкою) і залишаємо на 20 хвилин відпочивати.

Після того, як хліб "відпочив", його потрібно перекласти у форму для випічки. Краще використовувати металеву, але можна пекти і в силіконовій, але хліб в такому випадку може при випіканні втратити форму і розповзтися.

Перед тим, як перекладати тісто в металеву форму, її потрібно змастити олією, щоб хліб потім легко витягувався (силіконову форму змащувати не потрібно). Тісто рівномірно розподіляємо по формі, пригладивши поверхню майбутнього хліба вологою рукою. Повністю закриваємо форму (рушником, пакетом або плівкою) і ставимо хліб на розстойку в тепло до того, поки він не підніметься приблизно у два рази. Це може тривати до 6 годин.

Духовку слід нагріти до 250 °, в її нижню частину поставити деко з водою для створення пари. Випікати хліб при цій температурі 10 хвилин, потім зменшити нагрів до 200 °, прибрати деко (за допомогою якого був створений пар) і випікати хліб ще 30-40 хвилин.

Готовий хліб дістаємо з духовки, але не з форми – він повинен трохи охолонути (залиште його хвилин на 5-10).

Якщо зверху утворилася "дубова" скоринка – хліб пересушено, але його можна реанімувати, змастивши з усіх боків водою і завернув його у поліетиленовий пакет.

Як приготувати корисний житній хліб

Складові:

  • Борошно житнє і пшеничне) – за 1 кг;
  • Дріжджі (краще використовувати сухі) – 1 стіл. ложка;
  • Вода – 1,5 л;
  • Цукор – половина стіл. ложки;
  • Сіль – 2 чайн. ложки;
  • Масло соняшн. – 1 стіл. ложка.

Випічка в домашніх умовах житнього хліба в духовці практично нічим не відрізняється від першого рецепта.

Воду потрібно підігріти до кімнатної температури, після чого залити їй дріжджі, попередньо змішані в одній ємності з цукром.

Після дати настоятися чверть години.

Обидва види борошна просіяти і помістити у відповідну за розмірами миску.

Додати трохи масла (рослинного) і пару щіпок солі.

Потроху почати вливати воду з дріжджами, при цьому помішуючи.

Масу замісити і дати настоятися 1 годину в теплому і сухому місці, накривши при цьому ємність рушником (можна помістити в пластиковий пакет).

Змастити форму для майбутніх буханців маслом, покласти туди тісто і залишити на 30-40 хвилин, накривши спеціальною плівкою для приготування випічки.

У цей час дати духовці розігрітися.

Хліб випікати при 200 градусах протягом 40-50 хвилин.

В житні вироби для пікантного смаку іноді додають одну головку часнику.

Як приготувати хліб без дріжджів

Складові:

  • 300 грамів борошна (пшеничного);
  • 1 чайн. ложка соди;
  • 200 мл кефіру (можна виміряти склянкою);
  • 1 чайн. ложка солі.

Консистенція тіста повинна вийде приблизно такий, як при виготовленні оладок. Для початку потрібно змішати між собою всі сухі складові рецепту, то є борошно, сіль і соду. Після цього вже додається кефір.

Те, що вийшло, перешкодити ложкою, а потім ретельно замішувати руками десять-п'ятнадцять хвилин. Маса сильно липне до рук, але підсипати борошно в процесі приготування не можна, зате можна змастити маслом.

Духовку нагріти до температури 200 градусів, тісто помістити в ємність для випікання, попередньо теж змастивши її. Такий хліб випікається у середньому від 40 до 50 хвилин. Перевіряти готовність краще всього за допомогою тонкої дерев'яної палички.

За матеріалами сайту milkalliance.com.ua, mak-var.com.ua, dovidkam.com

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme