У Супрун розповіли, як правильно вживати жири
У раціоні людини корисні харчові жири мають бути в достатній кількості, оскільки вони забезпечують найважливіші потреби організму
Про це, посилаючись на спільне дослідження із Дарією Озерною та UA: Радіо Культура, повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.
Вона пояснила, що жири забезпечують організм енергією, підтримують ріст клітин, допомагають контролювати рівень холестерину й артеріальний тиск, а також сприяють засвоєнню організмом життєво необхідних поживних речовин. Утім, багато людей намагаються взагалі уникати жирної їжі та купувати все знежирене, боячися навіть самого слова "холестерин".
"Немає "хорошого і поганого холестерину... Це дві сторони одного процесу транспорту холестерину в крові. Для нашого організму важливий баланс. До прикладу, проблеми з тваринними жирами можуть виникнути, якщо їх вживати в надмірній кількості. Вони мають складати не верхівку харчової піраміди, а її середину, в раціоні вони не мають переважати. Без холестерину ми ризикуємо наразитись на безпліддя, депресію, авітаміноз і слабкий імунітет", - написала Супрун.
Окрім того вона дала кілька порад щодо правильного вживання жирів.
По-перше, зберігати баланс жирності молочних продуктів. Знежирена молочна продукція разом із калоріями втрачає вітаміни A і D, не викликає відчуття ситості, що може змусити нас переїдати. Обов'язково варто дотримуватися помірності при споживанні продуктів з молока, особливо, з високою жирністю. Якщо не перевищувати денну норму калорій, то жирне молоко чи йогурт не впливають на вагу.
По-друге, намагатися не смажити на рослинній олії, адже при нагріванні олії можуть ставати шкідливими, і їжа - надто жирною та калорійною. Крім того, під час смаження відбувається так звана реакція Майярда, коли утворюється як коричнева скоринка, так і канцерогенні речовини акриламіди. Краще менше смажити, і їсти олії в салаті.
Також слід обов'язково включати в раціон рибу, яка є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот і забезпечує профілактику непотрібних запалень. 200-300 грамів на тиждень риби і молюсків забезпечують нас корисними жирами. Дослідження показують, що для профілактики серцево-судинних хвороб чи кращого розумового розвитку дітей корисна саме риба, а не риб'ячий жир у вигляді біологічно-активних добавок;
Також, на її думку, необхідно бути фізично активними.
"Ніщо так не нормалізує холестерин і не спалює зайві калорії, як фізичні аеробні навантаження. Дослідження показали, що здолання на пробіжці щотижня по 16 кілометрів упродовж хоча би 10 місяців нормалізує вагу і баланс холестерину", - наголосила Супрун.
Нагадаємо, Супрун також порадила українцям займатися йогою.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Життя